Отидете към основна версия

2 648 2

Меркел и Оланд против референдума за независимост в Източна Украйна

  • меркел-
  • оланд-
  • референдума-
  • независимост-
  • източна украйна

Те заплашиха Москва с последствия

Снимка: БТА

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд обявиха за незаконен насрочения за утре референдум за независимост в Източна Украйна.

Германският канцлер и френският президент проведоха среща в Германия.  Двамата лидери изявиха единно мнение, че планираният от сепаратистите в Източна Украйна за утре  референдум е незаконен.

Те заплашиха Москва с последствия, ако президентските избори на 25-и май се провалят и призоваха Русия видимо да намали военните си части по границата с Украйна. Оланд и Меркел предупредиха Русия, че страната ще понесе „последствията” ако изборите за президент в Украйна на 25 май 2014 година се провалят.

Това гласи съвместна декларация на двамата ръководители, цитирана от Франс прес и Ройтерс.

В декларацията е посочено, че това е ясно предупреждение за трети етап санкции, по-специално икономически, срещу Русия, за което се споразумяха европейските ръководители на 6 март, отбелязва Ройтерс.

В същото време Германия и Франция призовават всички страни да започнат да разоръжават нередовните войски под наблюдението на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) най-късно до 15 май. Освен това те призовават Русия да намали "видимо" войските си на украинската граница.

Киев трябва да се въздържа да провежда офанзивни акции преди изборите, посочват Меркел и Оланд в декларацията. Според Меркел, руският президент Владимир Путин трябва да отправи повече сигнали за "деескалация", за да помогне за успокояване на обстановката в Украйна и да бъде възможно произвеждането на президентските избори.


 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: