Отидете към основна версия

4 311 11

Донецк и Луганск се обединяват в самостоятелна държава - Новорусия

  • донецк-
  • луганск-
  • донецка народна република-
  • новорусия-
  • митническия съюз-
  • денис пушилин

Вече се водят преговори как технически да се осъществи това

Според лидера на ДНР Денис Пушилин (в центъра) новата държава няма да има общо с олигархическата система на Украйна. Снимки: АП/БТА

Властите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики пристъпиха към преговори за обединяване, съобщи РИА „Новости“, позовавайки се на информация на правителството на ДНР. Темата за евентуално обединение под името Новорусия, която като самостоятелна държава да влезе в Митническия съюз между Русия, Беларус и Казахстан, възникна след референдумите в двете области, които демонстрираха желание да се отделят от централното управление в Киев.

„Имаме намерение да съществуваме заедно. С представители на народния съвет на Луганска народна република вече преговаряхме предварително и сега трябва да решим как технически да се реализира това. Ще вървим в крак и в някаква степен ще се обединим“, заяви съпредседателят на временното правителство на Донецката народна република Денис Пушилин.

Обединяването на всички региони на Украйна, защитаващи реда и закона и противодействащи на държавния преврат в Киев, не само е възможно, но и е жизнено необходимо, коментира в портала "Новороссия" журналистът и политически консултант Анатолий Васерман. Практически е невъзможно продължителното самостоятелно съществуване на няколко руски държави – при днешните политически условия те ще бъдат принудени да се обединят поради силните антируски настроения в света, смята експертът. 

„Неизбежното създаване на Донецко-Лугански съюз ще бъде идеална конструкция като Федеративна република Новорусия, която може да включва в себе си от 2 до 10 региона и да се обърне с предложение към Москва и Минск за присъединяване. Тогава от една страна се съхраняват границите и не влизаме в глобален геополитически конфликт, а от друга предполага открито икономическо и политическо взаимодействие“, коментира директорът на руския Център за либерално-консервативна политика Александър Казаков. Иначе сега искането за присъединяването на Донбас към Русия било некоректно от геополитическа гледна точка, смята той.

По-рано за създаването на Новорусия и възможното й присъединяване към митническия съюз говори депутатът от украинската Партия на регионите Олег Царев, който вече е в „черния списък“ на ЕС.

Народният губернатор на Донбас Павел Губарев обяви за сформирането на партия „новорусия"в портала на привържениците на федерализацията на Украйна - „Новороссия“. Донбас вече е независима държава, където властта и законите на Украйна нямат никаква сила, коментира той. Според него младата република ще има свои закони, своя конституция и свой парламент, който ще назначи и контролира новото правителство. В бъдеще щяло да започне и формиране на нов бюджет.

„Длъжни сме да си поставим задачата новата политическа система на Донецката народна република да няма нищо общо с предишната украинска олигархическа политика. Новата власт трябва да бъде народна и да се отчита само на народа“, заяви Губарев.

В същото време силовата операция на украинските власти в югоизточната част на страната продължава. Водят се локални боеве между украинските военни части и местното проруско народно опълчение, при които в град Краматорск има шестима загинали и осем ранени според агенция УНИАН. Намиращите се на наша територия военни формирования ще бъдат признати за незаконни и обявени за окупатори, закани се Денис Пушилин.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: