Отидете към основна версия

1 608 23

Йотингер: ЕК прекрати преговорите с Русия за "Южен поток"

  • гюнтер йотингер-
  • южен поток-
  • европейската комисия-
  • газпром-
  • енергетика

От Европейската комисия призовават страните-членки на ЕС да проявят твърдост

Снимка АП/БТА

Преговорите между Европейската комисия и Русия за „Южен поток" са прекратени. Това заяви европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от РИА Новости.

„Не трябва винаги да се огъваме пред тях. Евросъюзът трябва да говори с един глас”, категоричен бе той.

От Европейската комисия призовават страните-членки на ЕС да проявят твърдост и да бъдат единни пред Русия след спирането на проекта „Южен поток”, за да принудят „Газпром” да спазва европейското законодателство.

„Ние получихме мандат от страните-членки, за провеждане на преговори с Русия. Тези преговори се провеждаха на работно ниво. Към момента те не се провеждат, поради простата причина, че руските партньори се обърнаха към Световната търговска организация, те поставят под въпрос съответствието на европейското законодателство с правилата на СТО", заяви Йотингер.

„Не Комисията е лошата. Прилагаме правилата, които вие одобрихте”, обърна се еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер към енергийните министри на 28-те държави от ЕС в Люксембург.

Йотингер заяви, че се надява преговорите за газовите доставки между Украйна и Русия да продължат този уикенд. Той обяви, че участниците в преговорите са говорили с президентите и премиерите на двете страни.

"Очаквам да продължим разговорите утре, в събота”, съобщи еврокомисарят при пристигането си на срещата на енергийните министри от ЕС. Той добави, че няма предпочитания за мястото на срещата, която при предишния кръг от разговорите се проведе в Берлин.

Тръбопроводът „Южен поток“  трябва да доставя газ от Русия до седем европейски държави, като ще премине по дъното на Черно море между руския и българския бряг. Трасето трябва да заобиколи Украйна и е с капацитет до 63 млрд. куб. метра газ годишно.

Според Брюксел обаче сключените със страните-членки двустранни споразумения за „Южен поток” не отговарят на изискванията на европейското законодателство. ЕК започна наказателна процедура срещу България във връзка с проекта. София трябва да отговори на поставените от Комисията въпроси относно реализацията му.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини