Last news in Fakti

19 Юни, 2014 11:17 1 024 0

Йотингер: „Южен поток“ е временно спрян, а не прекратен

  • южен поток-
  • гюнтер йотингер

Проблемите са свързани с Третия енергиен пакет на ЕС и се отнасят за околната среда, вътрешния пазар и конкуренцията

Йотингер: „Южен поток“ е временно спрян, а не прекратен - 1
Снимка: АП/БТА

Европейският съюз не е против „Южен поток“, а строителството на газопровода е прекратено временно, заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Проектът ще се намира в тази фаза, докато Европейската комисия, която е гарант на законодателството на Общността, е длъжна да осигури съответствието на енергийното трасе съгласно европейските правила.

Проблемите на „Южен поток“ са свързани с Третия енергиен пакет на ЕС и се отнасят за околната среда, вътрешния пазар и конкуренцията.

Сред тези проблеми е достъпът до съоръжението за дружества, които не участват в неговата собственост и не са собственици на пренасяното гориво, както и изборът на фирми за строителството на проекта.

Йотингер отбеляза, че експерти на ЕС са в София за допълнителни консултации.

Еврокомисарят за енергетика, че ЕК няма нищо против "Южен поток",защото е нова газопроводна система към съществуващи отношения в газовата сфера. Според Йотингер това е нов маршрут на руското синьо гориво за Европа, но той трябвал да отговаря на правилата на ЕС.

Еврокомисарят по енергетиката за пръв път допусна публично, че "Южен поток" е част от политическа игра на Русия, а не само въпрос на инфраструктура и икономика. Гюнтер Йотингер коментира и медийните информации, че в България работата по проекта продължава въпреки уверенията на кабинета в обратното.

Ние трябва да работим с правителството и аз имам доверие на премиера. Може би ако някакви дейности продължават, но няма нови поръчки, това все пак означава прекратяване. Ако не е така – моля ви, дайте ми снимки и кадри, и аз ще предприема действия, призова Йотингер.

Според него съдбата на "Южен поток" до голяма степен зависи от инвеститорите, защото в интерес на всички е да не се вкарват пари в подобен проект, преди да се стигне до приемливо решение, което е в съответствие с европейското законодателство.

България ще продължи да строи „Южен поток“ само с разрешение на Европейската комисия. Това заяви в интервю за Ройтерс лидерът на опозицията и председател на ГЕРБ Бойко Борисов. Това ще стане, ако ГЕРБ спечели изборите и успее да състави правителство, уточни Бойко Борисов.

Европейският съюз оказва натиск над страните, участващи в строителството на „Южен поток“, това обяви руският енергиен министър на Русия Александър Новак по време на обръщението си пред Световния петролен конгрес. Той не пропусна да разкритикува и предложението на Полша ЕС да създаде специален орган, който да договаря единни ценни на руското синьо гориво за ЕС. Това е връщане към времената на СССР, коментира Александър Новак, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Като предлага нова европейска стратегия за енергийна сигурност, Европейската комисия реагира на настоящата геополитическа обстановка и зависимостта на ЕС от вноса, обявиха от Европейската комисия.

Сред най-важните акценти на стратегията са диверсификацията на външните енергийни доставки, подобряването на енергийната инфраструктура, завършването на вътрешния енергиен пазар на ЕС и спестяването на енергия. Също така в стратегията се подчертават необходимостта от координация на националните решения в областта на енергийната политика и значението на единната позиция при преговорите с външни партньори. Стратегията се опира на напредъка, осъществен след газовата криза от 2009 г.

На Европейския съвет от 26 — 27 юни държавните или правителствените ръководители от ЕС ще обсъдят предложенията на Комисията, включително действията за осигуряване на непрекъснатост на доставките през тази зима.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА