Отидете към основна версия

1 091 1

Обама дава $500 млн. на опозицията в Сирия

  • обама-
  • сирия-
  • сащ

Парите ще помогнат за стабилизирането на райони, които под контрола на опозицията и ще се използват за противодействие на терористични заплахи

Снимка: АП/БТА

Президентът на САЩ Барак Обама е поискал от Конгреса да одобри $500 млн., които да се използват за обучение и екипировка на смятаната за умерена сирийска опозиция.

Това съобщи арабската редакция на Би Би Си.

Средствата ще се използват от просветската опозиция, за да се противопостави на армията и на радикалните ислямисти от Ислямска държава в Ирак и Леванта (ISIS). Нейните сили през последните седмици завзеха стратегически градове и райони, богати на петрол, северно от Багдад.

Настъплението на Ислямска държава в Ирак и Леванта принуди редица американски конгресмени да окажат натиск над президентската администрация да предприеме ефективни стъпки.

Планираните $500 млн. ще се използват от бойните формирования и гражданската администрация на умерената сирийска опозиция да изгради жизнеспособни структури на властта.

Парите ще помогнат за стабилизирането на райони, които под контрола на опозицията и ще се използват за противодействие на терористични заплахи, съобщи Белият дом.

Бунтовниците, които биха получили средствата ще бъдат проверени предварително, за да не могат средствата да попаднат в ръцете на екстремисти, които са враждебни към САЩ и техните съюзници, заяви Белият дом.

Преди месец в реч пред военната академия Уест Пойнт Обама намекна, че Америка ще се ангажира по-активно с подкрепа на опозицията в Сирия.

Десетки хиляди хора загинаха, а други милиони бяха принудени да напуснат родните си места и да живеят като бежанци в продължаващата трета година гражданска война в Сирия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • САЩ засилват контрола по летищата

    Редица летища в Европа са засилили мерките за сигурност по искане на САЩ, съобщава Би Би Си. Рестриктивните мерки са приложени за тези летища, ...
    03.07.2014
    854
    0
  • Асад удари позиции на ислямисти в Ирак

    Конфликтът в Ирак се разраства след като позиции на радикалната армия на Ислямска държава в Ирак и Леванта (ISIS) са били ударени от части на сирий ...
    26.06.2014
    2 184
    1
  • BNP Paribas заплашена с глоба от $9 млрд.

    Френската банка BNP Paribas ще плати рекордна глоба от $8 млрд. до $ 9 млрд. на САЩ за нарушения на режима на санкции. Това пише в. Wall Street Jou ...
    23.06.2014
    1 141
    0