Last news in Fakti

27 Юни, 2014 10:02 1 053 1

Обама дава $500 млн. на опозицията в Сирия

  • обама-
  • сирия-
  • сащ

Парите ще помогнат за стабилизирането на райони, които под контрола на опозицията и ще се използват за противодействие на терористични заплахи

Обама дава $500 млн. на опозицията в Сирия - 1
Снимка: АП/БТА

Президентът на САЩ Барак Обама е поискал от Конгреса да одобри $500 млн., които да се използват за обучение и екипировка на смятаната за умерена сирийска опозиция.

Това съобщи арабската редакция на Би Би Си.

Средствата ще се използват от просветската опозиция, за да се противопостави на армията и на радикалните ислямисти от Ислямска държава в Ирак и Леванта (ISIS). Нейните сили през последните седмици завзеха стратегически градове и райони, богати на петрол, северно от Багдад.

Настъплението на Ислямска държава в Ирак и Леванта принуди редица американски конгресмени да окажат натиск над президентската администрация да предприеме ефективни стъпки.

Планираните $500 млн. ще се използват от бойните формирования и гражданската администрация на умерената сирийска опозиция да изгради жизнеспособни структури на властта.

Парите ще помогнат за стабилизирането на райони, които под контрола на опозицията и ще се използват за противодействие на терористични заплахи, съобщи Белият дом.

Бунтовниците, които биха получили средствата ще бъдат проверени предварително, за да не могат средствата да попаднат в ръцете на екстремисти, които са враждебни към САЩ и техните съюзници, заяви Белият дом.

Преди месец в реч пред военната академия Уест Пойнт Обама намекна, че Америка ще се ангажира по-активно с подкрепа на опозицията в Сирия.

Десетки хиляди хора загинаха, а други милиони бяха принудени да напуснат родните си места и да живеят като бежанци в продължаващата трета година гражданска война в Сирия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    3 0 Отговор
    Къде е Десито да ни обясни, на нас невежите и простите , "невъзприемущи" демократичната американска ценностна система, как и поради що нигерийския банан ще дава пари. На, кой-проверените /какво значи това/ от опозицията, умерени /тези пък кои са/...и т.н. Очаквам "анализа" на "анал...изатора" във форума.