Редовната консумация на ядки намалява риска от натрупване на излишни килограми, както и съпътстващите заболявания. До тези заключения стигнаха учени от Харвардския университет.
Изследването обхванало 51 529 мъже на възраст между 40 и 75 години, работещи в сферата на здравеопазването и 238 386 медицински сестри между 24 и 44-годишна възраст. Здравословното състояние на доброволците било следено в продължение на 20 години.
На всеки 4 години участниците предоставяли данни за телесното си тегло и честотата на консумацията на 28-грамова порция ядки. Било преценено също нивото на ежеседмичната им физическа активност, включително ходене, бягане, каране на велосипед, плуване и други спортове.
Оказало се, че тези, които консумирали какъвто и да било вид ядки често били в по-добра форма от останалите.
Допълнителната половин порция ядки дневно намалява риска от увеличаване на телесното тегло с 2 килограма в период от четири години. Аналогично количество орехи намалява вероятността от затлъстяване с 15%, съобщава сайтът MedicalXpress.
Експертите отбелязват, че изследването е наблюдателно и не може да установи причинно-следствена връзка, но потвърждава резултатите от предишни проучвания. Предполага се, че ядките допринасят за изразходване на повече енергия за дъвчене, а голямото съдържание на фибри предизвиква по-продължително усещане за ситост.