Здравословните ползи на смокините са многобройни. Още от древността тези плодове се използват освен за ядене и за лечение, заради разнообразието от витамини и минерали, които съдържат.
Те са и отличен източник на енергия, заради голямото количество прости и бързо разградими захари в тях.
В смокините се съдържат завидни количества омега-3 и омега-6 мастни киселини, които подобряват сърдечносъдовото здраве.
За съжаление пресните плодове са нетрайни, което е и причината, повече от 85% от предлаганите на световния пазар смокини да са сушени.
И тук се крие една от тайните на смокините - при процеса на сушене те губят само водното си съдържание, а останалите полезни вещества в тях стават по-концентрирани.
Поради високото си съдържание на полифеноли и флавоноиди, като рутозид, галова, хлорогенна и сирингова киселини, сушените смокини са сред най-мощните антиоксиданти.
Разтворимите фибри пък допринасят за по-бързо засищане на глада и поддържат в здравословни норми кръвната захар и холестерола, докато неразтворимите подпомагат и регулират храносмилането.
Калият в плодовете поддържа телесния баланс на течности и електролити – свойство от изключителна важност за нормалната функция на нервите и сърдечната мускулатура.
Сушените смокини съдържат огромно количество съединителна тъкан, а това запазва усещането за насищане за дълго време и подобрява работата на стомашно-чревния тракт.
Богати са на полезни вещества, като калий, магнезий, желязо, калций и витамини от групата В. А високото съдържание на пектин в смокините повишава тяхната ефективност по отношение на заздравяване на съединителни тъкани и особено при травми на ставите и костите.
Освен всичко друго те съществено увеличават антиоксидантната активност на кръвната плазма, а веществото рутин укрепва стените на капилярите и спомага за по-активното усвояване на витамин С.
И не на последно място, сушените смокини са отлично слабително средство. Ежедневната употреба на смокини понижава риска от сърдечносъдови заболявания. Помага на храносмилането, полезно е за сваляне на килограми и изкарването на токсини от организма.
И макар до тук да стана ясно, че независимо в какъв вид ги консумираме, винаги са полезни, вижте тази старинна рецепта, която се прилага от хилядолетия за оздравяване на организма и засилване на физическите и умствени способности, както и за лечение на много заболявания се приготвя само от 20 броя плодчета сушени смокини и зехтин.
Начин на приготвяне:
Разрежете наполовина всяко плодче и ги наредете в буркан. След това ги залейте със зехтин 1 см над нивото им. Така приготвената смес се оставя в хладилник за 40 дни.
Начин на приемане:
Употребява се по половин смокиня и 1 чаена лъжичка от зехтина, в който са престояли плодовете. Ще усетите лечебното действие на това вкусно лекарство още в началото. Можете 2-3 пъти годишно да си провеждате такова лечение.