Отидете към основна версия

6 130 11

Какво става с тялото, ако спим по 8 часа всяка вечер?

  • сън-
  • спане-
  • 8-часов-
  • ефект-
  • здраве-
  • здравословно

Редовният 8-часов сън е необходимост, а не просто препоръка

Снимка: Shutterstock

От години е доказано, че 8-часовият сън всяка вечер е необходим на тялото, за да бъде здраво по редица начини. Проучвания показват, че повече от 40% от възрастните не си набавят необходимото време сън и в резултат от това цялостното им здраве е по-лошо.

Тук от сайта brightside.me са съставили списък от ползи от здравословния сън.

1. Ще научавате неща по-бързо

Липсата на сън влияе върху това колко бързо запомняме нова информация и как се концентрираме. Учените казват, че ние преработваме новата информация докато спим. С други думи, умът и тялото са в по-добро състояние на сутринта, а не вечерта преди лягане. Това важи за всякакви видове умения и знания, включително и упражняването на нов спорт.

2. Ще бъдете по-внимателни

Както вече споменахме, сънят се отразява на концентрацията, а след добра почивка вниманието е много по-изострено. След добър сън мислим по-ясно и взимаме решения по-бързо.

3. Контролирате теглото си по-лесно

Докато спим, тялото генерира хормон, наречен лептин, който казва на тялото, че сме сити и не ни е нужна повече храна. Когато не се наспим достатъчно, се получава дисбаланс на въпросния хормон и започваме да изпитваме безпричинен глад.

4. Здравето се подобрява

Понеже добрата почивка намалява чувството за стрес, това се отразява добре върху кръвното налягане и холестерола. Липсата на сън може също така да предизвика и други проблеми със сърцето.

5. Може да предотвратите развитието на диабет

Сънят е ключов фактор в регулирането на кръвната захар и чувствителността към инсулин, а в резултат на това добрият сън може да предотврати развитието на диабет. Особено важен е "дълбокия" сън.

6. Възстановявате се от настинки по-бързо

Спи ли ви се повече, когато сте болни? Е, има причина за това. Нашето тяло се нуждае от повече сън, за да се възстанови. Когато спим имунната ни система е по-ефективна в борбата с бацилите.

7. Кожата изглежда по-добре

Кожата като цяло е много добър индикатор за здравето. Може и да я "маскирате", но не може да я излъжете. Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и постоянно бива подложена на различни външни влияния, по които си личи колко добре се грижим за себе си.

8. Шофирането ви ще се подобри

Всеки опитен шофьор е шофирал поне веднъж много уморен. Проучване показва, че уморените шофьори управляват автомобила досущ като афектираните от алкохол.

9. Балансът ви ще се подобри

Когато спите достатъчно, координацията и балансът се подобряват, а това ви пази от инциденти и контузии.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.

Свързани новини