Темата за имунитета винаги е с повишено внимание през есенно-зимните месеци, когато организмът ни е по-уязвим към настинки и грип, но и в сегашната ситуация на пандемия от COVID-19. Всяко нещо като стрес, неправилно хранене и неспазване на лична хигиена, хронични заболявания и други, могат да намалят имунитета ни. Затова е важно да положим максимални усилия, за да повишим защитните сили на организма си. Консумиране на качествена храна, по-малко преработени меса като колбаси, тестени изделия, чай от ехинацея, както и прием на някои витамини и минерали, могат да помогнат на тялото ни. Сезонните настинки и грипът отслабват имунитета ни. Вижте от кои хранителни елементи се нуждаем, когато сме неразположени (и не само).
Витамин С
Витамин С е един от най-мощните антиоксиданти, който се бори със свободните радикали и предотвратява окислителното увреждане на клетките. Той е главният герой в поддържането на имунитета. Стресът и инфекциите могат да бъдат причина за изчерпване на витамина от имунните клетки. Редица проучвания показват, че редовният прием на витамин С може да намали тежестта на неразположенията по време на настинки и грип, но също така и да съкрати продължителността на респираторните инфекции.
Витамин D
Също като витамин С, за витамин D е доказано, че намалява продължителността на грипа и други хронични вирусни инфекции. През зимните месеци, организмът ни е изложен на дефицит на този витамин. А тогава е и по-уязвим на настинки и грип. За да подсилим имунитета си е добре да консумираме повече храни богати на витамин D, като риба, яйца, гъби, кисело мляко, портокали.
Витамин В6
Той се съдържа в храни като нахут, черен дроб, риба, пилешко месо, картофи. Витамин В6 е необходим на тялото ни за поне 100 ензимни реакции, включително метаболизма на протеините. Важен е за функцията на мозъка, функционирането на нервната система. Може да намали риска от настинки и грип, а дефицитът му се свързва с отслабената имунна система и намаляването на синтеза на серумни антитела. Всичко това ни прави по-податливи на грип и други респираторни инфекции.
Магнезий
Магнезият участва в над 600 ензимни реакции в човешкото тяло. Благодарение на него поддържаме добър метаболизъм, здрава нервна система. Магнезият спомага за формирането на костите, здравето на сърцето, намалява възпалението и облекчава стреса, но също така ни помага да се възстановим и по-бързо по време на настинки и грип. Някои изследвания показват, че минералът играе ключова роля за регулиране на имунния отговор на организма, пише az-jenata.bg
Цинк
Подобно на витамините С и D, цинкът е един от най-важните хранителни елементи, от които тялото ни се нуждае по време на настинки и грип. Той има силно действие върху имунната система. Специалисти смятат, че приемането на цинк може да намали продължителността на симптомите на инфекции, но също така играе и важна роля в подобряване на „комуникацията“ между клетките в имунната система. Храни, чрез които може да си го набавите са морски дарове, пшеничен зародиш, тиквени семки, телешко, агнешко месо, черен дроб.