Отидете към основна версия

3 026 9

Полезните храни, с които да не прекаляваме

  • полезно-
  • здравословно хранене-
  • храна-
  • авокадо-
  • здравословна храна-
  • суперхрани

Следните храни са здравословни, но в малки дози

Снимки: Shutterstock

От години наред говорим непрекъснато за здравословното хранене и важността от това да приемаме колкото се може повече полезни храни и да изключим от менюто си вредните, мазни и пълни със захар ястия.

Както и с много други неща и тук количеството е от огромно значение. Напълно важи максимата: Много хубаво не е на хубаво. Вижте кои са храните, които въпреки славата си на здравословни, трябва да се внимава.

Моркови

Морковите съдържат бета каротен, който се превръща във витамин А в тялото. Интересното е, че прекалената консумация на моркови боядисва човешката кожа в оранжево-жълтеникав цвят. Това за щастие отминава само, когато организмът преработи бета каротена.

Авокадо

Авокадото е богато на фибри и витамини, то помага и за намаляването на лошия холестерол и запазва здравето на клетките благодарение на количеството полезни мазнини в себе си.

Едно авокадо съдържа около 240 калории и ако се прекалява с консумацията му, това може да доведе до запушване на артериите. Препоръчителната дневна доза авокадо е около половин, най-много едно сурово авокадо.

Червено цвекло

Цвеклото е много добър източник на витамини, минерали и редица други полезни вещества за тялото. Опасно става обаче, когато комбинираме червеното цвекло с червено месо, а това може да доведе до натрупването на нитрозаимини в тялото.

Водорасли

Водораслите са един от малкото не животински продукти, богати на Витамин B12, което ги прави чудесен заместител на месото за веганите и вегетарианците. Те помагат и при борбата с излишните килограми, тъй като са богати на йод и фибри. Но прекалената консумация на храни с богато съдържание на йод може да доведе до проблеми с щитовидната жлеза и дори до трупане на килограми. В зависимост от мястото, на което са расли, някои водорасли може да имат и високо съдържание на тежки метали.

Соя и соеви продукти

Соевите продукти са добър източник на витамин B, фибри, калий, магнезий, протеини. Ако имате обаче проблеми с щитовидната жлеза, трябва да знаете, че соевите продукти могат да повлияят на лечението с хормони при жените. При избора на подобни продукти, обърнете внимание на това къде и как е гледана соята.

Чиа

Въпреки че чиата се счита за суперхрана заради богатия си на омега 3 състав, то трябва да се обърне внимание на факта, че тези омега 3 мастни киселини се преработват по-трудно от организма и трябва да изядете около 100 грама семена чиа, за да усвоите толкова омега 3, колкото би дала сьомгата например. А в 100 грама семена чиа се съдържат 500 калории, което никак не е малко.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 4 гласа.

Свързани новини

  • 6 храни, които пазят белите ни дробове

    Консумацията на следните шест продукти подобрява функцията на белите дробове, ускорява лечебния процес в случай на възпаление, а също така предпазва ж ...
    12.04.2020
    6 922
    6