От години наред говорим непрекъснато за здравословното хранене и важността от това да приемаме колкото се може повече полезни храни и да изключим от менюто си вредните, мазни и пълни със захар ястия.
Както и с много други неща и тук количеството е от огромно значение. Напълно важи максимата: Много хубаво не е на хубаво. Вижте кои са храните, които въпреки славата си на здравословни, трябва да се внимава.
Моркови
Морковите съдържат бета каротен, който се превръща във витамин А в тялото. Интересното е, че прекалената консумация на моркови боядисва човешката кожа в оранжево-жълтеникав цвят. Това за щастие отминава само, когато организмът преработи бета каротена.
Авокадо
Авокадото е богато на фибри и витамини, то помага и за намаляването на лошия холестерол и запазва здравето на клетките благодарение на количеството полезни мазнини в себе си.
Едно авокадо съдържа около 240 калории и ако се прекалява с консумацията му, това може да доведе до запушване на артериите. Препоръчителната дневна доза авокадо е около половин, най-много едно сурово авокадо.
Червено цвекло
Цвеклото е много добър източник на витамини, минерали и редица други полезни вещества за тялото. Опасно става обаче, когато комбинираме червеното цвекло с червено месо, а това може да доведе до натрупването на нитрозаимини в тялото.
Водорасли
Водораслите са един от малкото не животински продукти, богати на Витамин B12, което ги прави чудесен заместител на месото за веганите и вегетарианците. Те помагат и при борбата с излишните килограми, тъй като са богати на йод и фибри. Но прекалената консумация на храни с богато съдържание на йод може да доведе до проблеми с щитовидната жлеза и дори до трупане на килограми. В зависимост от мястото, на което са расли, някои водорасли може да имат и високо съдържание на тежки метали.
Соя и соеви продукти
Соевите продукти са добър източник на витамин B, фибри, калий, магнезий, протеини. Ако имате обаче проблеми с щитовидната жлеза, трябва да знаете, че соевите продукти могат да повлияят на лечението с хормони при жените. При избора на подобни продукти, обърнете внимание на това къде и как е гледана соята.
Чиа
Въпреки че чиата се счита за суперхрана заради богатия си на омега 3 състав, то трябва да се обърне внимание на факта, че тези омега 3 мастни киселини се преработват по-трудно от организма и трябва да изядете около 100 грама семена чиа, за да усвоите толкова омега 3, колкото би дала сьомгата например. А в 100 грама семена чиа се съдържат 500 калории, което никак не е малко.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Радо
18:40 23.03.2020
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Behemoth
18:44 23.03.2020
4 Johansson
19:20 23.03.2020
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 боцмана
20:24 23.03.2020
8 инж технолог по хранене
09:19 24.03.2020
9 кабел
09:24 24.03.2020