Отидете към основна версия

26 Март, 2020 08:32, обновена 26 Март, 2020 08:32 15 532 94

Карантина за всеки, който влезе в България

  • коронавирус-
  • заразени-
  • вма-
  • венцислав мутафчийски

243 души са заразени с коронавирус

Снимка: БГНЕС

Нова положителна проба. Така за денонощието стават 23 души. Общият брой на заразените е 243 души.
Това обяви на редовния си брифинг председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Последният регистриран случай е от София. Той не е настанен в болница.

Проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че ще препоръча на министъра на здравеопазването всеки, който пристигне от чужбина да бъде поставян под принудителна карантина.

Ще предложим на здравния министър да удължи срока на мерките до 12 април. Друго предложение ще е да има карантина за абсолютно всеки един, пристигащ от чужбина, да отпадне поименното изброяване на страните, откъдето пристигат български граждани или чужденци, заяви Мутафчийски.

По думите му в „Пирогов“ има 4 интубирани пациенти в тежко състояние, единият от които - в критично. "Възможно е да има лош изход от лечението", каза Мутафчийски.

"8 души във ВМА са нетърпеливи да ги изпишем, но чакаме тестовете им да са отрицателни", допълни директорът на лечебното заведение.

"Абсолютно добре са пациентите в Габрово. Чакат да бъдат изписани. Възложил съм на клиницисти да изработим стратегия за изписването, след като бъдат изчистени от вируса.На всеки 11 заразени ние сме открили двама. Според математическия модел ние сме обхванали голяма група от хора", обясни още ген. Венцислав Мутафчийски.

Той е категоричен, че всички хора с респираторни заболявания трябва задължително да се тестуват. "Вирусът има вътрешна циркулация. През вчерашния ден сме взели 350 проби", уточни председателят на оперативния щаб.

Ген. Мутафчийски обясни, че вече има голям наплив от дарения. "Имаме дарители на много места. Ние ги призоваваме да превеждат в дарителската сметка в Министерството на здравеопазването", каза той и допълни, че има заявка за дарение от 1 милион лева от частно лице.

На брифинга стана ясно, че спешния телефон 112 обслужва по 1800 обаждания дневно.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 23 гласа.

Свързани новини