Отидете към основна версия

2 511 7

Инвеститорите се връщат в Китай

  • китай-
  • инвеститори-
  • недвижими имоти
Снимка: Shutterstock

След като САЩ се превърнаха в най-голямото огнище на пандемията от коронавируса, инвеститорите започнаха да търсят други пазари. Сега сред управляващите фондове започна да нараства желанието отново да придобиват китайски активи.

Последната информация от Китай е за очаквано постепенно възобновяване на икономическата активност. Затова ръководители на такива инвестиционни гиганти като Pinebridge Investments или UBS увеличават своето присъствие на китайския пазар. „Оптимист съм за китайския пазар. Потреблението на въглища и продажбата на недвижими имоти достигна 80%-90% от нивото си преди пандемията. Пазарът на труда също се активизира”, казва Келвин Тей, регионален инвестиционен директор в UBS Global Wealth Management.

Вниманието на инвеститорите е насочено към технологичните компании, но при по-високи рискове, поради което Pinebridge предпочитат сектора на недвижими имоти. Причината – заемите са на ниска цена, което стимулира притока на пари в сектора.

Рисковете обаче остават. На първо място анализатори говорят за втора вълна от пандемията. Друг фактор обаче е спадът в експорта, който се очкава през второто тримесечие на текущата година. Той може да достигне до 30% спрямо същото тримесечие на 2019 г., растеж на дълга – особено сред строителните компании, които имат най-малък достъп към офшорно финансиране в американски долари, задълбочаване на геополитеческия разкол между Китай и САЩ, което може да доведе до ескалация на икономическата война.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 6 гласа.

Свързани новини