Отидете към основна версия

4 344 23

40% от наемателите не могат да си платят рентата за април

  • ню йорк-
  • сащ-
  • коронавирус-
  • наеми-
  • пари

Брокерите в Ню Йорк се опасяват от ефекта на доминото

Снимка: Shutterstock

Близо 40% от наемателите на жилища в Ню Йорк могат да се откажат плащане на наема за април, сочи допитване наемодатели. Близо 50% от наемателите заявяват, че нямат пари. Данните идват на фона на бушуващата пандемия от коронавирус в САЩ. Много хора в мегаполиса губят работа и повече не са в състояние да си плащат наема и режийните. Броят на наемателите в града е близо 5.4 милиона, или 70% от населението на града.

Сегашната икономическа криза може да предизвика крах на пазара на недвижими имоти в Ню Йорк. Същественият спад в приходите от наем през април може да предизвика ефекта на доминото и много собственици да нямат пари да платят режийните на имотите, в които те самите живеят. Приходите могат да паднат още през месец май, след като напуснат тези, които са загубили работата си през март.

Опит за решаване на проблема има на всички нива. Така например, собствениците се опитват да се договорят с наемателите за разсрочено плащане. Властите на Ню Йорк дадоха отсрочка за подаване на данъчните декларации и включиха собствениците на имоти в програмата за финансова помощ. Също така те предложиха редица промени в законите, които да са в помощ на наемодателите, една от които предвижда преустановяване плащането на наеми и на вноските по ипотечни заеми за срок от три месеца за част от наемателите и представителите на малкия бизнес.

Също така федералният закон за стимулиране на икономиката с 2 трлн. USD също предполага част от парите да са в помощ на наемодателите, макар като цяло да е насочен към наемателите на жилища.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.

Свързани новини