Отидете към основна версия

36 207 18

Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете по 2 варени яйца на ден?

  • яйца-
  • варени яйца-
  • сварени яйца-
  • хранителен режим-
  • полезни-
  • здраве

Яйцата съдържат добър холестерол

Снимка: shutterstock

Варените яйца могат да помогнат за цялостното подсилване на организма, както и за свалянето на килограми.

Макар да съществуват спорове за ползите от яденето на яйца, те заемат важно място в хранителния ни режим – супер храна, от която не трябва да се лишаваме.

И така, защо яйцата са всъщност много полезни. В тях се съдържат множество полезни за организма вещества като:

Витамини и минерали

Яйцата имат високи нива на витамин А, В6 и Е, както и В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), витамин В9, желязо, фосфор, селен, магнезий.

Храни, които да съдържат толкова много витамини и минерали, са много малко в природата.

Добър холестерол

Яйцата съдържат добър холестерол (HDL) Той не е опасен за здравето, напротив, помага на тялото да синтезира витамин D и хормони като тестостерон, естроген и кортизол.

Добрият холестерол не се натрупва на стените на кръвоносните съдове, както прави „лошият“ холестерол.

Добрият холестерол всъщност намалява вероятността от атеросклероза (свиване на кръвоносните съдове) и други сърдечно-съдови болести.

Холин (витамин В4)

Яйцата са много богати на холин – витамин, който се грижи за здравето на мозъка и подобрява паметта. Холинът е изключително важен за бременните жени, защото предпазва плода от увреждане на гръбначния мозък.

А какво ще се случи с тялото ви, ако ядете по 2 варени яйца на ден - вижте:

Ще виждате по-добре

Лутеинът и зеаксантинът са мощни каротеноиди, които подобряват зрението. Пазят очите ви от вредните слънчеви лъчи и намаляват риска от перде на окото с 50%.

Ще трупате мускулна маса

Яйцата съдържат протеини, важни за мускулите. В много диети се срещат съвети да се изхвърлят жълтъците и да се яде само белтък, но трябва да знаете, че половината протеини всъщност се съдържат в жълтъка.

Костите ви ще са по-здрави

Яйцата съдържат много витамин D и калций – изключително важни за здравината на костите. Особено жените сме предразположени към остреопороза и е важно да пазим костите си здрави.

Ще отслабнете

Яйцата засищат и затова са супер подходящи, ако искате да свалите килограми. Съдържат много хранителни вещества, а имат малко калории (малко под 200). Ако закусвате две варени яйца, през деня ще изядете много по-малко храна.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 103 гласа.

Свързани новини