Отидете към основна версия

14 087 49

Българка от Измир пред ФАКТИ: Не знам какво стана! Хората помислиха, че ще умрат от глад за 2 дни

  • турция-
  • българка-
  • измир-
  • глад-
  • коронавирус-
  • паника-
  • магазини-
  • маски

В Турция има много необразовани хора - те излизат и не разбират от дума

Снимка: БГНЕС/ EPA

До вчера вечерта всичко беше нормално. Не знам какво стана обаче, защото хората излязоха масово по магазините, защото си помислиха, че ще умрат от глад за 2 дни.

Това разказа за ФАКТИ българка, която живее в третия по големина град в Турция Измир. От полунощ в страната влезе забрана гражданите да излизат по улиците, като мярката е наложена за два дни и ще важи до полунощ в неделя срещу понеделник. Веднага след обявяването на мярката обаче много хора в различни градове на Турция тръгнаха по нощите към пекарните и магазините.

„Дойде забрана да излизаме на улицата и за два часа всички излязоха навън, пред магазините се натрупаха хора без маски, защото си помислиха, че за 2 дни ще умрат от глад. Всичко може да се върне на изходна позиция и мисля, че оттук нататък ще починат много повече хора”, разказа живеещата в Измир българка.

Тя сподели, че в град Измир няма проблеми с доставката на маски и ръкавици. Маските дори са безплатни. Забранено е на хора над 65 години да се разкарват по улиците и масово техните деца или внуци им пазаруват и се грижат за тях, докато те са си по домовете. Българката коментира и информацията, че е възможно турските власти умишлено да крият броя на починалите. По-рано Турският лекарски съюз постави под въпрос докладите на здравното министерство.

„Не мисля, че ни лъжат за броя на починалите. Имам приятели лекари и медицински сестри, които казват, че към момента ситуацията не е извън контрол и не е претрупано с болни, както е в Италия, Англия и Испания”, разказа нашата читателка. Големите заводи и супермаркети работят. Според нея най-големият проблем са необразованите хора, които не спазват мерките.

„Тук има много необразовани хора, те излизат и не разбират от дума. Мярката беше въведена само за уикенда, защото се очаква хубаво време”, посочи тя. По думите ѝ магазините и аптеките продължават да работят. По последни данни на турското здравно министерство в страната заразените с коронавирус са 47 029, а починалите вече са над хиляда. 2423 пациенти вече са се възстановили от болестта COVID-19.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 21 гласа.

Свързани новини