Отидете към основна версия

1 918 20

Започна масовото тестване на жителите на Банско

  • банско-
  • изследване-
  • коронавирус

На Цветница в Банско започна обещаното в началото на седмицата от премиера Бойко Борисов масово тестване на населението. Изследването трябва да установи дали има изграден колективен имунитет срещу коронавируса, след като градът беше поставен под 14-дневна пълна карантина.

С осигурените от здравното министерство и от дарения бързи тестове може да се изследва половината от населението на община Банско, съобщи БНР.

Мащабното изследване започна точно в 10.30 часа. В медицинския център в курорта работят два екипа от Районната здравна инспекция . За деня могат да бъдат изследвани около 60 човека, а резултатите излизат за десетина минути, каза д-р Татяна Джупанова:

„Ще работим с бързите тестове. Ще се търсят антитела, за да видим колко хора в Банско са срещнали този вирус“.

Първите бързи тестове бяха направени на екипа от рентгеновото отделение на болницата в Разлог, спешните екипи от Банско и местното полицейско управление. Списъците с имена, адреси и телефони са предоставени от общинския кризисен щаб, който има ангажимент към организацията:

„Ние ще ги уведомяване, за да не се получава струпване“.

По повод искането на местен инициативен комитет, който изпрати петиция до правителството с искане поне една трета от жителите на Банско да бъдат тествани, кметът Иван Кадев заяви:

„Можем да тестваме повече от половината от цялото население на общината“.

Изчисленията показват, че ако се усвоят повечето от наличните около 6000 теста, изследването трябва да продължи около месец.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини

  • Напливът в този курорт секна

    Кметът на града Иван Кадев твърди, че със сигурност има хора, които са дошли за празниците в града, но броят им не е голям. Служителите на КПП-тата ...
    18.04.2020
    11 062
    24