Оказва се, че най-полезната храна на Земята е най-евтина. Нека го имат предвид всички, които смятат, че здравословното хранене е скъпо.
Кълновете са живи ферменти, готови да сътворят чудеса с вас, да ви излекуват от много болести и да подмладят тялото ви – ако позволите, разбира се. Такава биогенна храна са употребявали в далечни времена много мъдри народи, благодарение на което са живели дълги години.
Сам по себе си, процесът на стареене произтича тогава, когато умират повече клетки, отколкото се раждат. А това се случва само тогава, когато в храната не достигат ферментите.
Още нашите предци са оценявали преимуществата им:
Преди повече от хиляда години храненето веднъж на ден и то вечерно време, след приключване на работа, било норма за хората, живеещи по крайбрежието на Средиземно море. Навикът да се храним по 3 пъти на ден се е появил през последните 2 столетия заради недостига в храната на жизнена енергия, ферменти, витамини, които умират, обработени на огън и с помощта на различни процеси на рафиниране, консервиране, обелване, олющване.
Любопитни и полезни факти за кълновете:
- Това е най-лечебната храна на планетата, която отдавна се използва като допинг и най-доброто лекарство.
- Съдържа биоенергия в максималната фаза на своята активност.
- Притежава свойствата на биогенност (посаждайки кълновете в земята, те раждат нов живот, превръщайки се в растение – това е биогенност). Именно затова биогенната храна се нарича жива храна.
- Повишава физическата и психическата енергия на човека.
- Спомага за намаляване времето за сън, което организмът използва за попълване с биоенергия.
- Кълновете са най-добрите доставчици на ферменти (ензими, източници на жизнена енергия), витамини, хранителни влакна (целулоза, съединителна тъкан), аминокиселини, мастни киселини, захари, микро- и макроелементи. Кълновете съдържат 40 пъти повече природни ферменти от всякакви други продукти. А съдържащите се в кълновете антиоксиданти предотвратяват разрушаването на ДНК, което спомага за удължаването на живота.
- Рязкото увеличаване количеството на витамини е свойствено само за прорасналите семена: тъй като те трябва бързо да преодолеят всички препятствия по пътя към слънчевата светлина. После, когато започне да функционира кореновата система и се появяват посевите, съдържанието на витамини значително се понижава. Смята се, че в зелените растения има 340 пъти по-малко витамини, отколкото в кълновете. Това означава, че ако използвате в храната си прораснали семена, т.е. кълнове, получавате максимално количество от необходимите за организма природни витамини-антиоксиданти, способни да ви защитят от болести и да удължат живота ви.
- Диетата с кълнове наистина е евтина. Но трябва да се има предвид и това, че от един килограм семена се получава по 1,5, дори 2 килограма, „готова” храна (това е логично, тъй като те попиват много вода). И не на последно място, с 300 грама прораснали семена може да се задоволи апетитът.
Какво съдържа биогенната храна:
Практически пълен набор на живи аминокиселини, от които се формират всички живи клетки.
Зелените филизи на бобовите растения съдържат жив хлорофил, който по състав е аналогичен на човешката кръв, затова активно участва в кръвотворния процес.
Неизчерпаем източник на съединителна тъкан, която е необходима за поддържане здравето на микрофлората и подобряване на преработването на храната.
Практически всички живи микро- и макроелементи.
Практически всички живи витамини, които са нужни за нормализация на обменните процеси.
Тъй като в биогенната храна биоактивните вещества се намират в органичните съединения, те много лесно се усвояват благодарение на своите ферменти. Усвояват се на 90-100% при щателно сдъвкване.
Ако човек се храни редовно с биогенна храна, той губи влечението си към мъртвите хранителни продукти, към алкохола, пушенето, наркотиците. Апетитът му изчезва, появява се възможност да се справи без храна няколко дни, дори и седмици. Редовната употреба на кълнове стимулира обмяната на веществата и кръвотворенето; повишава имунитета; компенсира витаминната и минералната недостатъчност; нормализира киселинно-алкалния баланс; спомага за очистване на организма от шлаки, както и за ефективно храносмилане; повишава потенцията; забавя процесите на стареене. Прорасналите семена са особено полезни за децата и възрастните хора, за бременните жени и кърмачките, за хората, занимаващи се с интензивен умствен и физически труд. Освен общото положително влияние върху организма, кълновете оказват специфично оздравително действие и се препоръчват на хора, страдащи от различни болести.