Отидете към основна версия

6 204 16

Ето с какво може да замените джинджифилa в битката с COVID-19

  • джинджифил-
  • коронавирус-
  • covid-19-
  • заместител-
  • полезно-
  • здраве-
  • антиоксиданти-
  • фитонциди

Едва ли има някой, който да не е чувал за полезните свойства на този корен, но има и други също толкова полезни, но по-евтини, дарове на природата

Снимка: shutterstock

Едва ли има някой, който да не е чувал за полезните свойства на джинджифила. Той е отлично средство за повишаване на имунитета, бори се с възпаленията и е пълен с витамини и антиоксиданти. Но пикантния корен в последно време се оказа сред скъпите подправки на пазара.
В разгара на пандемията по света цените на джинджифила се вдигнаха главоломно, а на места той дори не може да се намери. Ето защо все повече хора търсят негова алтернатива.

Има продукти, които могат да се използват за заместване на джинджифил, за да се прави профилактика срещу коронавирусната инфекция и да се повиши имунитетът, обясняват специалисти по хранене и диетология.

С какво да заместим скъпата подправка?

Веществата в джинджифила, които помагат да се намали вероятността от заразяване, са фитонцидите - летливи биологично активни вещества, на които се дължи специфичния му, пикантен вкус. Те унищожават вирусите. Освен в джинджифила, богати на фитонциди са зеленчуци като лукът, чесънът и репичките.

Вторият полезен компонент е свързан с отслабване на възпалителните процеси в организма.

Противовъзпалителният ефект намалява прекомерната реакция на организма след проникване на вируси.

Куркумата има тези свойства. Този корен е известна от древността с противовъзпалителните си свойства. Касисът, червените боровинки и малините също имат сходно действие.

Третото ценно свойство на джинджифила е защитата на клетките, свързана с високото съдържание на антиоксиданти. Големи количества антиоксиданти се съдържат и в червените чушки и пресните домати.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.

Свързани новини