Едва ли има някой, който да не е чувал за полезните свойства на джинджифила. Той е отлично средство за повишаване на имунитета, бори се с възпаленията и е пълен с витамини и антиоксиданти. Но пикантния корен в последно време се оказа сред скъпите подправки на пазара.
В разгара на пандемията по света цените на джинджифила се вдигнаха главоломно, а на места той дори не може да се намери. Ето защо все повече хора търсят негова алтернатива.
Има продукти, които могат да се използват за заместване на джинджифил, за да се прави профилактика срещу коронавирусната инфекция и да се повиши имунитетът, обясняват специалисти по хранене и диетология.
С какво да заместим скъпата подправка?
Веществата в джинджифила, които помагат да се намали вероятността от заразяване, са фитонцидите - летливи биологично активни вещества, на които се дължи специфичния му, пикантен вкус. Те унищожават вирусите. Освен в джинджифила, богати на фитонциди са зеленчуци като лукът, чесънът и репичките.
Противовъзпалителният ефект намалява прекомерната реакция на организма след проникване на вируси.
Куркумата има тези свойства. Този корен е известна от древността с противовъзпалителните си свойства. Касисът, червените боровинки и малините също имат сходно действие.