Отидете към основна версия

2 513 28

Теменужка Петкова даде едва 10 дни отсрочка за сметките за ток

  • енергетика-
  • ток-
  • парно

Енергетиката ни стабилна, но без евтини сметки за потребителите

Снимка: БГНЕС

Финансовата система на енергетиката е стабилна и с моя заповед срокът за плащане на сметките на битовите потребители става 30 дни.Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Тя припомни, че заповедта ѝ е от днес.

Няма потребители, на които да е спряна електроенергията поради неплащане на сметки в извънредно положение,

добави тя.

"70% от сметките на битовите потребите са платени без забавяне, 26% са плащания в рамките на удвоения – вместо 10 на 20 дни, което дава добри възможности и показва, че работи тази мярка и дава ефект", обясни още енергийният министър.

До момента са сключени над 10 хиляди споразумения свързани с разсрочване на сметки за ток, добави министърът на енергетиката.

Министър Теменужка Петкова припомни, че в Закона за мерките и действията по време на извънредно положение е предвидено възможност за удължаване на срока за плащане на сметките за ел. енергия от страна на битовите потребителите.

На база на тази законова мярка срокът беше удвоен и от 10 дни, стана на 20 дни възможност за плащане от страна на битовите потребители.

В същата законова разпоредба е предвидена възможност със заповед на министъра на енергетиката по предложение на Националния оперативен щаб и след анализ на финансовите параметри на системата, на сектор "Енергетика", този срок да бъде променен.

След обсъждане на Националния оперативен щаб постъпи предложение, което е свързано с удължаването на срока за извънредното положение до 13 май и с мерките по отношение опазване на живота и здравето за хората,е направено предложение да се търси възможност да се обсъди възможността този срок да бъде продължен и да може да се позовем на тази законова възможност. За тази цел беше извършен анализ на финансовите параметри на сектора, така че да може да проверим и да се убедим, че системата не би изпитала ликвиден проблем, ако тази възможност за разсрочване на плащанията от страна на битовите потребителите стане факт", коментира Петкова.

Тя посъветва на всеки индивидуално да се обърне към електроразпределителните предприятия, които ще бъдат помолени да проявят разбиране и да бъдат съобразени възможностите на всеки битов потребител на електроенергия за плащане, за да не се нарушат финансовите им възможности.

За първото тримесечие на годината НЕК е с положителен финансов резултат от 13 милиона лева,

а 2019 г. ще приключи с 1,260 млн. лева загуба. През 2014 г. НЕК имаше загуба от над 40 милиона лева, припомни Петкова. НЕК е обществен доставчик, тази му функция е различна от производител и търговец на електроенергия. До либерализацията на пазара на електроенергия НЕК ще продължи да изпълнява функциите си, увери министърът.

Теменужка Петкова коментира по-високите сметки за парно през март.

Консумацията е била по-високо, защото хората остават в своите домове, затова сметките за парно са били и по-високи, обясни Теменужка Петкова.

Тя обеща, че абонатите на топлофикациите да получат компенсации за по-евтиния газ, но не се ангажира с точна дата, посочвайки че трябва да се изпълни предписаната в закона процедура.

Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 10 гласа.

Свързани новини