Отидете към основна версия

15 246 141

Ген. Мутафчийски: Докато мрат моите колеги, вие изчислявате глупости (ВИДЕО)

  • ген. венцислав мутафчийски-
  • интервю-
  • миролюба бенатова-
  • tv1

"Ние имаме заразени около 11% лекари. Този процент стои стабилно при нас'', категоричен бе началникът на Националния оперативен щаб

Кадър: TV1

''Ниската смъртност от COVID-19 в България се дължи на адекватните мерки, които бяха взети от правителството. Идеята беше да се държи ниска заболеваемост с всички средства - първо, за да няма взривно разпространение на болестта и второ - да могат болните и да се мобилизират и подготвят за по-тежък удар''. Това заяви пред TV1 председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса в България - ген. Венцислав Мутафчийски.

"Ние имаме заразени около 11% лекари. Този процент стои стабилно при нас. Ние сме сред държавите с най-малко лекари на глава от населението и със застаряваща нация. С тези сили и средства системата се е справила чудесно. Българската здравна система показа, че има сили да се мобилизира“, коментира шефът на ВМА.

Той препоръча на ямболската болница да мобилизира всички резерви. На въпрос дали има пропуск в болници относно разпространението на коронавируса, ген. Венцислав Мутафчийски отговори така: "Болниците, които функционират, не могат да делят своите пациенти. Какво предлагате да се случи с пациентите, които изписваме? Да отидат на палатков лагер? Те не са имали признаци на болестта.''

"Всеки гражданин, който пристигна у нас подлежи на карантина. Да, имало е пропуски, но това не е грешка на системата. Старческите домове са пощадени за разлика от Франция, Италия и Испания. Винаги сме имали особено внимание към домовете. РЗИ-тата бяха насочили вниманието си основно към старческите домове. Системата не е скапана или компрометирана. Системата работи и заради това все още се справяме '', разпалено обясни медикът.

''България успя да се мобилизира за изключително кратко време и да отговори адекватно. Лекарите могат да издържат още, въпреки че се изтощиха. За разлика от тези, които сега се разхождат, те не са излизали от два месеца. Всеки влязъл в България се проверява от полицията по 4 пъти, личният лекар звъни два пъти през периода'', разясни още той.

''Държавата има свой капацитет за правене на тестове, ние не сме Германия. Броят на тестовете могат да дадат отражение на откриваемостта. В момента основно катерим нагоре. Ние преценихме, че германският модел е непоносим за нас, затова избрахме израелския модел - над 100 заболели - отново затягане на мерките. Докато мрат моите колеги, вие изчислявате глупости'', ядоса се Мутафчийски на интервюиращата го Миролюба Бенатова.

''Нашите паркове обикновено се използват за пиене на бира от големи групи хора. Източната част на Плана планина беше поле за барбекюта от големи групи хора по време на карантината. Аз благодарих на 99% от българите. Не съм благодарил на 1%, които не спазват никакви правила'', отбеляза началникът на Националния оперативен щаб.

''Не съм насъсквал никого. Вие говорите небивалици. Задавате ми въпроси за пробойни в системата'', нападна отново той интервюиращата го.

''Вие направихте ли си труда да видите кои са критериите за тестване? При нас групата е много по-широка. Лекар в болницата преценява кой да бъде тестван. На денонощие във ВМА са консултирани по 120 човека. Това е в "Пирогов", в Александровска болница. Говорите глупости. Обезценявате толкова лекарски труд", заяви още видимо изнервеният ген. Мутафчийски.

"Затова ли хората си дойдоха, за да се тестват тук?", запита той.

"От сега нататък очаквам да измрат много хора, яко да измрат", заяви гневно Мутафчийски, като тези му думи ядосаха много български граждани. А след тези си думи, той реши да прекъсне интервюто, въпреки апелите на Бенатова, че това не е никак добър край.

Можете да видите и видео варианта след 34:40:

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 58 гласа.

Свързани новини