Отидете към основна версия

1 465 3

Novartis: Всяка нова коронавирусна ваксина ще отнеме две години

  • novartis-
  • коронавирус-
  • ваксина

Швейцарската фармацевтична компания продаде бизнеса си с ваксини през 2015-a

Всяка ваксина срещу новия коронавирус няма да бъде готова за употреба най-малко две години, заяви пред Frankfurter Allgemeine Zeitung главният изпълнителен директор на швейцарската фармацевтична компания Novartis. Това предаде Reuters.

Novartis продаде бизнеса си с ваксини през 2015-a на GlaxoSmithKline, една от многото компании по света, които сега се състезават в разработването на ваксината. Вече се правят дори и тестове върху хора.

„Резултатите от първите клинични проучвания на кандидатите за ваксина трябва да бъдат готови през есента“, каза изпълнителният директор на Novartis Вас Нарасимхан. Той допълни, че ако всичко върви нормално ще отнеме 24 месеца преди да има ваксина.

Експерти казват, че не се очаква ваксината да бъде готова за употреба най-рано преди 2021-а, тъй като тя трябва да бъде широко тествана, преди да бъде приложена на стотици милиони хора.

Освен това, Нарасимхан заяви, че производството на достатъчно голям брой ваксини за целия свят също би било предизвикателство. Той обяви, че изграждането на нова фабрика за целта обикновено отнема три или четири години. "Това е твърде дълго. Трябва да използваме съществуващата производствена мрежа“, допълни главният изпълнителен директор на Novartis.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини