Отидете към основна версия

8 427 59

Нови случаи на заразени и починали от коронавирус у нас

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • българия-
  • заболели-
  • излекувани-
  • починали

Има огнище и на ку-треска

Снимка: БГНЕС

36 е броят на новите регистрирани случаи на коронавирус у нас, с което общо заразените от началото на пандемията вече са 2211 души. За последните 24 часа има и трима нови починали. 240 души лекари, сестри санитари са се заразили с коронавирус или 11% от заболеваемостта. Излекуваните са 26% - 598 души, като само на 16 май са изписани 25 души.

"Последните месеци се натрупа опит, че даже и леко да прекараш заболяването може много по-дълго да останеш вирусоотделител. Именно затова в България, за разлика от други страни, ние ги изследваме след свършване на срока на лечение и ги освобождаваме от карантина, само ако не са вирусоотделители", уточниха от Националния оперативен щаб.

Починалите са 108 души. Вчера загубиха живота си 3 души - 1 мъж в Пирогов, който е бил с инфаркт и хипертония. Една 66-годишна жена също в Пирогов и в Ямбол 31 годишен мъж, който е бил с диабет и е приет в тежко състояние. "Диабетът много тежко се изостря от остро конфекционно заболяване, което в случая е коронавируса", уточняват от НОЩ.

У нас, освен коронавирус, има и огнище на други инфекционни болести. Ку-треска имаме в област Габрово, селата Крамолин, Ловни дол и Съботковци. Чрез PRR е доказана ку-треска при 14 души.
"Не само коронавирусът предизвиква висока температура", уточняват от щаба.

Почти нямаме случаи на коронавирус в старческите домове, домовете за младежи с умствена изостаналост.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 18 гласа.

Свързани новини