Отидете към основна версия

11 763 173

Доц. Мангъров: Борисов ме послуша и каза, че ако беше жена, щеше да ми пусне

  • коронавирус-
  • мерки-
  • covid-19-
  • доц. атанас мангъров

До момента в страната са починали 116 души, което прави смъртност 0,04%, което значи 1 на 2500. Смъртността при морбили е 1 на 1000

Снимка: БГНЕС

Изследване показва, че поне 280 000 души в страната са били в контакт с коронавируса, като огромната част от тях изобщо не са го усетили. Това каза пред "Тази сутрин" по бТВ доц. Атанас Мангъров.

До момента в страната са починали 116 души, което прави смъртност 0,04%, което значи 1 на 2500. Смъртността при морбили е 1 на 1000, каза доц. Мангъров. Смъртността била напълно съпоставима с тази при всеки сезонен грип.

"Представете си, че имаме 2 болници - в едната има отделение за недоносени деца, в другата няма.

При вътреболнична инфекция в едната болница с неонатологията ще има смъртни случаи, а в другата няма да се случи нищо. Ако заменим недоносените с много възрастни хора, ще видим какво ще се случи" Така обясни ниската смъртност у нас доц. Мангъров.

Причината да няма висока смъртност била на невисокия брой възрастни хора е нас. По средната продължителност на живота сме на 80 място, докато Италия например била на четвърто, а Испания - на пето място. Средната възраст на починалите в Италия била 80 години.

У нас средната продължителност на живота била 73 г. Образно казано, ние сме болницата, в която няма недоносени новородени, каза доц. Мангъров.

Той отбеляза, "че Борисов ме послуша и каза, че ако беше жена, щеше да ми пусне".

,,Всичко, което бе направено, бе направено с най-добри намерения и с цел да се запази животът на хората. Прави чест на премиера, че чу гласа на науката, т.е. мен. Дори на 40-тата минута от нашия разговор той ми заяви: ,,Виж какво, Мангъров, ако бях жена, щях да ти пусна''. Говорихме около час и мисля, че тогава ме чу много добре и ме разбра какво говоря'', разкри той.

В заключение инфекционистът сподели, че с разхлабването на мерките не очаква през есента да настъпи някакъв апокалипсис във връзка с прогнозираното от редица експерти завръщане на COVID-19.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 64 гласа.

Свързани новини