Отидете към основна версия

2 707 1

Кои са храните, които не трябва да държим в хладилника

  • храна-
  • полезно-
  • хладилник-
  • съхранение-
  • foodpanda-
  • важно-
  • зеленчуци

Повечето от нас знаем, че картофите например не трябва да се съхраняват в хладилника, но знаем ли защо

Снимка: Shutterstock

Много от нас са на мнение, че запазването на храните в студена среда ги поддържа по-свежи за по-дълго. За съжаление това не важи за всички хранителни продукти и може да съхранявате храната си на неправилно място. Не всичко принадлежи на хладилника.

Това са 10 храни, които трябва да избягвате да съхранявате в хладилника и защо, съобщават от foodpanda. 

1. Картофи

Картофите в идеалния случай трябва да се съхраняват в хартиени торби или мрежести торбички на хладно и сухо място, като например в килера. Съхраняването на картофите в хладилника превръща нишестето в захар, което кара картофът да е сладък, зърнест и да се обезцвети. Не мийте преди съхранение, тъй като влагата ще ускори развалянето.

2. Лук

Лукът не трябва да се съхранява в хладилника, тъй като влагата ще го размекне и ще стане кашест. Съхранявайте го на сухо и добре проветриво място и се уверете, че е тъмно. 

3. Домати

Съхраняването на домати в хладилника уврежда мембраната вътре в домата, която след това променя вкуса и аромата. Охладените домати имат вкус на малко воднист и неузрял. Дръжте ги в купа или кошница. Те ще узреят и ще увеличат аромата си. 

4. Чесън

Чесънът трябва да се съхранява на хладно и сухо място. Поставянето му в хладилника ще доведе до поникване и превръщането в гума. 

5. Хляб

Хлябът е обичайна храна, която погрешно се съхранява в хладилника. Съхраняването на хляб там го прави жилав. Това също ускорява процеса да остане застоял поради влажната и студена температура.

6. Мед

Съхраняването на меда в хладилника ще доведе до кристализирането му. Медът остава свеж и гладък, когато се съхранява навън. Уверете се, че е плътно запечатан. 

7. Авокадо

Съхранявайте авокадото си в отворени кафяви торбички и извън хладилника. Поставянето му там затруднява процеса на зреене. Съхраняването на авокадо в близост до банани ще ускори процеса на зреене. 

8. Банани

Ако сте закупили банани, които все още трябва да узреят, не трябва да ги поставяте в хладилника. Студените температури ще ги превърнат в каша и  ще почернеят, тъй като нямат естествена защита в студа. Въпреки това, узрелите банани са безопасни за съхраняване в хладилника.

9. Пъпеши

Съхраняването на вашите пъпеши в хладилника може да има смразяващ ефект върху тях, което от своя страна се отразява на хранителната им стойност. Пъпешите най-добре се държат на стелажа с плодове. Можете обаче да увиете нарязани парчета пъпеш във фолио и да ги поставите в хладилник. 

10. Зехтин

Съхраняването на зехтин в хладилника ще доведе до кондензиране и превръщане в твърда консистенция, наподобяваща масло. Подобно на други масла, зехтинът трябва да се съхранява на хладно и тъмно място.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини