Отидете към основна версия

2 039 16

Масовото носене на маски може да предотврати втора вълна на Covid-19

  • коронавирус-
  • маски-
  • втора вълна-
  • ограничителни мерки

Само ограничителни мерки няма да спрат повторната масова поява на коронавируса

Широкоразпространеното използване на маски за лице може да сведе разпространението на коронавируса до контролируеми нива за националните епидемии и да предотврати евентуална втора вълна от пандемичната болест, когато се комбинира с ограничителни мерки. Това показва британско проучване, предаде Reuters. 

Изследването, ръководено от учени от университетите Кеймбридж и Гринуич, предполага, че само ограничителни мерки няма да спрат повторната масова поява на SARS-CoV-2. Според тях, дори и домашно направените маски могат драстично да намалят скоростта на разпространение на заразата, в случай че хората масово ги носят на публични места.  

„Нашите анализи подкрепят незабавното и универсално възприемане на маските за лице от обществото“, казва Ричард Стът от Кеймбриджкия университет.

Учените твърдят, че комбинацията между широкоразпространената употреба на маски и мерките за социално дистанциране може да бъде приемлив начин за контролиране на пандемията и възобновяване на икономическата активност, преди разработването на ефективна ваксина срещу Covid-19.

До скоро научните доказателства за ефективността на маските за лице при забавянето на разпространението на респираторната болест бяха ограничени. Нови изследвания обаче подтикнаха Световната здравна организация да актуализира препоръките си миналата седмица и да препоръча тяхната употреба на публични места.  
 

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.

Свързани новини