Отидете към основна версия

3 933 18

Коронавирусът удари швейцарските часовникари

  • коронавирус-
  • швейцария-
  • часовници

Износът на швейцарски часовници е намалял с 68% през май

Швейцарските часовникари очакват икономическата криза, предизвикана от коронавирусната пандемия, да има трайно влияние върху търсенето на часовници, което може да означава съкращения на работни места по-късно през годината. Това заявиха представители на индустрията пред Reuters.

Износът на швейцарски часовници е намалял с 68% през май, като главните причини за това са затварянето на магазините на основните пазари заради пандемията, както и протестите в САЩ и Хонконг. 

Швейцарската Федерация на производителите на часовници определи май като „втори месец на парализа“ в изявление в четвъртък. Износът през април пък се е сринал с 81%.   

„Положението няма да бъде такова, че никой да не иска да купува часовници, но в ерата след Covid-19 много хора ще консумират по-малко и ще бъдат по-избирателни“, каза Франсоа-Хенри Бенамиас, изпълнителен директор на луксозната марката часовници от висок клас Audemars Piguet.

Пред Reuters той заяви, че най-много се тревожи за САЩ - най-големия пазар на компанията. Бенамиас обясни, че очаква тазгодишните продажби на Audemars Piguet да намалеят с до 25%, падайки под постигнатия оборот от 1 милиард франка през 2019-а. 

Йорис Енгиш, шеф на производителя на часовници Singer, каза, че индустрията едва започва да изпитва болка. „Половината от всички часовници, които продаваме, се купуват от китайци, а те няма да започнат да пътуват отново скоро“, обясни той, добавяйки, че по-малките подизпълнители в сектора, които имат и по-ниски маржове, ще изпаднат в още по-трудна ситуация.

„Не сме имали нито една нова поръчка от три месеца. Това лято ще трябва да затворим напълно за няколко седмици. Оптимист съм в дългосрочен план, но доста песимистичен до края на 2020-а. Ще имаме една или дори две изключително трудни години. Компаниите ще започнат да уволняват персонал, ако не видят положителни сигнали след лятото“, заяви Енгиш.
 

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.

Свързани новини