Лукът е незаменим продукт в много кухни по света. И освен вкус, той има и много полезни качества. Например лукът често се използва в народната медицина, но има случаи, в които този зеленчук наистина може да навреди.
Смята се, че лукът укрепва имунната система и предпазва от вируси и бактерии. Той съдържа полезни вещества с бактерицидни свойства, както и витамини и минерали.
Въпреки това, не капете сок от лук в носа при настинка и не слагайте нарязаните луковици около апартамента си през студения сезон. Такива манипулации няма да помогнат да се избегне инфекция, а да се повредят лигавиците и да се предизвика допълнително дразнене.
Невъзможно е да си представим здравословна диета без лук. Той откроява вкуса на месо, риба, салати и супи. Не всеки рискува да го изяде суров, тъй като провокира появата на лош дъх.
Пресният лук, изяден в големи количества на празен стомах, може да раздразни стомашната лигавица и да разстрои храносмилането. Появяват се киселини и гадене.
С голямо внимание трябва да се използва лук за хора с хипертония, астма, както и при остри или хронични заболявания на черния дроб, жлъчния мехур, бъбреците и стомашно-чревния тракт.