Отидете към основна версия

10 197 14

Кога е опасно да се яде лук

  • лук-
  • здраве-
  • опасно-
  • хипертония-
  • зеленчук-
  • полезно

Макар да е изключително полезен, този зеленчук може да навреди на някои хора

Снимка: shutterstock

Лукът е незаменим продукт в много кухни по света. И освен вкус, той има и много полезни качества. Например лукът често се използва в народната медицина, но има случаи,  в които този зеленчук наистина може да навреди.

Смята се, че лукът укрепва имунната система и предпазва от вируси и бактерии. Той съдържа полезни вещества с бактерицидни свойства, както и витамини и минерали.

Въпреки това, не капете сок от лук в носа при настинка и не слагайте нарязаните луковици около апартамента си през студения сезон. Такива манипулации няма да помогнат да се избегне инфекция, а да се повредят лигавиците и да се предизвика допълнително дразнене.

Невъзможно е да си представим здравословна диета без лук. Той откроява вкуса на месо, риба, салати и супи. Не всеки рискува да го изяде суров, тъй като провокира появата на лош дъх.

Пресният лук, изяден в големи количества на празен стомах, може да раздразни стомашната лигавица и да разстрои храносмилането. Появяват се киселини и гадене.

С голямо внимание трябва да се използва лук за хора с хипертония, астма, както и при остри или хронични заболявания на черния дроб, жлъчния мехур, бъбреците и стомашно-чревния тракт.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 18 гласа.

Свързани новини