Отидете към основна версия

4 218 22

Оризът повишава опасността от смърт от сърдечно-съдови заболявания

  • ориз-
  • храна-
  • здравословно хранене-
  • полезно-
  • сърдечни заболявания-
  • сърце-
  • смърт

Според специалистите оризът може да натрупа арсен в себе си, който чрез храненето влиза в човешкото тяло

Снимка: shutterstock

Свързаха консумацията на ориз с повишения риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания. Въпросното проучване е публикувано в списание „Science of the Total Environment“, цитирано от Канал 3.

Учени от университетите в Манчестър и Солфорд анализираха данните на жители на Англия и Уелс и оцениха ефекта от редовната консумация на ориз върху организмите им. Оказало се, че при 25% от любителите на продукта, имащи здравословни проблеми, е установено завишаване на риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания.

В резултат на анализа изследователите установяват, че повишеният риск за здравето от консумацията на ориз е около 6%. Според специалистите оризът може да натрупа арсен в себе си, който след това навлиза в човешкото тяло. Дългосрочното натрупване на опасния арсен, дори и в малки дози, е опасна за сърцето и кръвоносните съдове и е свързана с хиляди случаи на преждевременна смърт всяка година.

За да намалят риска от заболяване, експертите съветват любителите на този продукт да разнообразяват храненето си с други зърнени култури, както и да избират различни видове ориз - например басмати или бисерен ориз.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 13 гласа.

Свързани новини