Свързаха консумацията на ориз с повишения риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания. Въпросното проучване е публикувано в списание „Science of the Total Environment“, цитирано от Канал 3.
Учени от университетите в Манчестър и Солфорд анализираха данните на жители на Англия и Уелс и оцениха ефекта от редовната консумация на ориз върху организмите им. Оказало се, че при 25% от любителите на продукта, имащи здравословни проблеми, е установено завишаване на риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания.
В резултат на анализа изследователите установяват, че повишеният риск за здравето от консумацията на ориз е около 6%. Според специалистите оризът може да натрупа арсен в себе си, който след това навлиза в човешкото тяло. Дългосрочното натрупване на опасния арсен, дори и в малки дози, е опасна за сърцето и кръвоносните съдове и е свързана с хиляди случаи на преждевременна смърт всяка година.
За да намалят риска от заболяване, експертите съветват любителите на този продукт да разнообразяват храненето си с други зърнени култури, както и да избират различни видове ориз - например басмати или бисерен ориз.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Eee
Коментиран от #3
15:53 08.08.2020
2 1558
Ми по тая логика в Далечния Изток няма да има никой бе!
Имат ли си тия хора, колко ориз дневно се изяжда в Китай?!
16:02 08.08.2020
3 един от стадото
До коментар #1 от "Eee":
между в прочем китайската и въобще източната храна се оказва не толкова здравословнаКоментиран от #13
16:05 08.08.2020
4 Сандо
Коментиран от #10
16:07 08.08.2020
5 Тези от маалата и китайците
16:14 08.08.2020
6 Ъъъъ
Коментиран от #9
16:24 08.08.2020
7 Е и ?
Публикувано е в списание,,Science of the total extinction "
16:29 08.08.2020
8 Ориз
16:33 08.08.2020
9 Бачо Киро
До коментар #6 от "Ъъъъ":
Ами в Китай и Япония не са чели статията и не знаят, че трябва да умиргат...16:43 08.08.2020
10 Баш Майсторът
До коментар #4 от "Сандо":
И няма онко диспансериКоментиран от #16
17:28 08.08.2020
11 Бай Манчо
19:28 08.08.2020
12 Основната храна на човечеството
20:44 08.08.2020
13 С.В
До коментар #3 от "един от стадото":
Абе незнам колко е здравословна но никога не ме е заболял стомах когато я ям,въпреки че почти всичко се пържи. Явно си имат хората определена технология. До скоро пък четох някъде,че източните народи са здрави,не страдат от многото болести на европейците точно защото ядат много ориз. Сега пък други умници пишат друго.Коментиран от #15
20:47 08.08.2020
14 Аман от глупендери
07:32 09.08.2020
15 един от стадото
До коментар #13 от "С.В":
малко глутамат си ял. още трябва07:54 09.08.2020
16 един от стадото
До коментар #10 от "Баш Майсторът":
ма бъкат от вируси07:59 09.08.2020
17 Този коментар е премахнат от модератор.
18 Този коментар е премахнат от модератор.
19 гост
Коментиран от #20
09:24 09.08.2020
20 един от стадото
До коментар #19 от "гост":
ми да набиват още суши/сурова риба с патогени/ и пържени мишки, дори летящиКоментиран от #21
10:59 09.08.2020
21 един от стадото
До коментар #20 от "един от стадото":
нали от тази тяхна ''здравословна'' храна се докарахме на това дередже. Ходете още по Тайланд, яжте им уличните боклуци, носете ги после тука. Ресторант в Япония- само на консерви, има такива. Панголия за обяд, прилеп за вечеря. Ориза и за тях стана гарнитура. Десерт още не, те просто нямат десерти. Освен банан, и то пържен..11:11 09.08.2020
22 гуньо
13:19 09.08.2020