Отидете към основна версия

7 862 14

По-изгодно е да наемеш, а не да купиш

  • чехия-
  • прага-
  • цени-
  • наем-
  • жилища

Ръст от 50% при сделките с наем на жилище в Чехия

Снимка: Shutterstock

Бързото поскъпване на жилищата и в същото време понижение на наемните нива доведе до това повече потенциални купувачи в Чехия да преминат в групата на наемателите.

Със 7.3% на годишна база са се увеличили продажбите на жилища и със 6.5% - на къщи през второто тримесечие на текущата година спрямо същия период на миналата, сочат данните на банка Hypoteční. По данни на Eurostat, от 2007 г. досега жилищата в Чехия са поскъпнали със 70%, а наемите – с 80%

Несигурността и потенциалната неблагоприятна финансова ситуация, редица потенциални купувачи се преориентираха към пазара на наеми. Те не желаят да се обвързват с ипотечен заем към момента, което е напълно обяснимо.

Най-силен ръст се наблюдава при локациите в Прага популярни сред туристите и наемащи на краткосрочен принцип апартаменти. Като пример може да послужи жилище от 50 кв.м, разположено в Стария град на Прага в близост до църквата „Дева мария пред Тин”. Към момента имотът може да бъде нает срещу 760 EUR, а в началото на годината месечната му рента е била 950 EUR.

Цените на жилищата в скоро време едва ли ще понижат. Анализатори на оценителската компания Deloitte, например, смятат, че по-скоро участниците на пазара ще станат свидетели на оттегляне на част от офертите, вместо да продават с отстъпка. А отчитайки възстановяването на запитванията, забавеният темп на издаваните разрешителни за строеж и поскъпването на парцелите и строителните материали, тенденцията за по нататъшно поскъпване е повече от вероятна.

Това, че по време на карантината цените на жилищата в Чехия не спадната не е изненада. По информацията на анализаторите на Deloitte, по време на последната финансова криза от 2008 г. също не се е наблюдавало съществено обезценяване.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.

Свързани новини