19 Ноември, 2020 09:21 7 239 9

Строителен бум въпреки пандемията

  • прага-
  • чехия-
  • жилища-
  • строителство-
  • цени

Близо 140 проекта за започнали реализирането си в Прага през септември

Строителен бум въпреки пандемията - 1
Снимка: Shutterstock

Най-силната година в строителството за последното десетилетие отбеляза Прага въпреки пандемията от коронавируса, сочат данните на местния Институт по планиране и развитие (IPR Praha). Дълго време в града се наблюдаваше дефицит на жилища заради бавните темпове по пускане в експлоатация на новите имоти. През последните години ситуацията се усложни, тъй като много от жилищата започнаха да се предлагат за краткосрочно отдаване под наем.

По данни на IPR Praha през септември са се строели толкова много жилища, колкото не са се изграждали за последните 10 години. В етап на реализация се намират 137 проекта с общо 14 450 жилищни единици. В периода 2020-2022 гг. ежегодно трябва да бъдат пуснати в експлоатация между 5500 и 6000 жилищни единици. Въпреки това цените не се понижават.

"Наблюдаваме най-силния за последните 10 години ръст в жилищното строителство, но в същото време цената на квадратен метър жилищна площ не спада. На хората им се налага да спестяват 12 години, за да си купят дом и то дори ако не харчат пари за други работи. Ето защо на нас спешно ни е необходимо ново строителство, за да стане този продукт по-достъпен в бъдеще", казва директорът на PR Praha Ондрей Бохач.

Спрямо септември 2019 г. новите инвестиционни проекти са се увеличили с 3%, а броят на планираните в тях жилища - с 9%. От 14 450 строящи се жилища досега не са продадени около 30%. Така на практика през септември тази година купувачите са имали възможност да избират измежду 4800 апартамента, което е най-високият показател от 2011 г.

Независимо от пандемията, цената на квадратен метър не само не падна, но даже се повиши. Средната стойност в новостроящите се проекти е 3620 EUR/кв.м., а редната цена на жилище е 319 500 EUR, или с 38 000 EUR по-скъпо спрямо миналата година.

Най-интензивно е строителството в Прага 5, където в момента започва реализирането на 20 проекта с 2270 жилища. Следва Прага 8 със 17 проекта и 1610 жилища, а на трето място е Прага 9 с 13 проекта, в които ще бъдат построени 1536 апартамента.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обективен

    5 7 Отговор
    Ами хората в Чехия, Германия, че и у нас търсят да си вложат парите, защото усещат че голямото печатане на Пари и Инфлацията наближават....

    Коментиран от #2

  • 2 Хаха

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Обективен":

    Мечтай си да ти опростят ипотеката. България влиза в кредитна спирала. Освен това, кой луд ще инвестира в държава с липсващо здравеопазване, не знам. Освен ако не му се мре на стълбите.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пишман Инвеститори

    5 0 Отговор
    Разни Инвеститори строят имоти като за световно !!!! Но ще има ли кой да ги купи !!??
  • 5 Глад и мизерия

    4 0 Отговор
    Скоро гладни ще умират
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Брокер

    1 0 Отговор
    България е привлекателна за чужденци защото е в ЕС, и много такива си купуват жилища в София и Варна предимно