Отидете към основна версия

18 457 20

Старите жилища поевтиняха

  • испания-
  • жилища-
  • цени-
  • пандемия-
  • коронавирус

Спад от 9% в Испания

Спад от 9% при жилищата от вторичния пазар се наблюдава в Испания през месеците май и юни на текущата година, а именно след отменянето на част от ограниченията в резултат на пандемията от коронавируса. Средно между 15% и 20% отстъпка са искали потенциалните купувачи при преговори за покупка на старо жилище. В действителност обаче средно тя е била 9%, сочи анализ на агенцията Comprarcasa.

Тенденцията на обезценяване може да продължи, но само ако се отложи съживяването на икономиката и търговските банки не облекчат условията по отпускане на ипотечен заем. Към момента банките повишават изискванията за отдаване на кредит с цел покупка на апартамент. Оценката на имота се прави на база препоръки, изготвени от Националната банка на Испания в разгара на пандемията, което, според експерти, може да доведе от напускане на ипотечни пазар на клиенти с малко спестявания.

„Сблъскваме се с много консервативен възглед относно жилищата и то в момент, когато банките повишават изискванията при отпускане на ипотечен заем от една страна, а от друга – оценката или експертизата при отпускането на подобен кредит изисква доста силна корекция. Това прави покупката на жилище неимоверно трудна“, казват местни експерти.

Корекция на цената ще има и през септември. Секторът обаче няма да бъде под заплаха. „Макар перспективите за идните 6 месеца да не са многообещаващи, ситуацията в момента няма нищо общо с кризата отпреди 10 години. Как ще се развива пазарът ще стане ясно в края на лятото и в случай, че ситуацията не се подобри, пазарът може да отчете спад между 3% и 5%“, допълват експерти от компанията Comprarcasa.

За разлика от миналата криза, в момента не се наблюдава голям брой непродадени жилища, по-ниско е и нивото на задлъжнялост на домакинствата, а семействата и банките са по-добре подготвени срещу икономически сътресения.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.

Свързани новини

  • Продажбите се сринаха

    От 2012 г. до началото на пандемията с коронавируса, истинският Коста дел Сол отчиташе непрекъснат ръст в търсенето и продажбите на недвижими имоти. Д ...
    24.08.2020
    7 128
    10
  • Изгодно ли е да взема ипотека сега

    Покупката на жилище с ипотечен заем винаги е била нож с две остриета. От една страна - клиентът веднага започва да живее в жилище, което след определе ...
    15.08.2020
    6 444
    19
  • Нова тенденция предизвикана от коронавируса

    Близо 60% от домакинствата в Испания са започнали ремонти след края на карантината предизвикана от пандемията от коронавируса. Това е с 10% повече спр ...
    27.07.2020
    4 210
    3