Отидете към основна версия

29 347 49

37 °C вече не е нормалната телесна температура

  • температури-
  • норма-
  • здраве-
  • телесна температура

С течение на времето нормалната телесна температура спада

Снимка: Shutterstock

Човешкото тяло е интригуващо, променя се постоянно и с годините забелязваме много промени, които сме смятали за нормални, но лекарите вече отричат. Промени се нормата за кръвното налягане, а сега вече е добре и да знаем и че нормалната телесна температура не е 37 градуса, пише actualno.com.

Преди повече от 150 години лекари в Германия анализирали телесната температура на над 25 000 пациенти. Изследването е заключило, че нормалната телесна температура на всеки човек се счита за 37 градуса. Съвременните проучвания обаче показват различни стойности и съвсем различни резултати.

От известно време насам се смята, че 37 градуса е прекалено висока стойност, за да се счете за нормална, а немските лекари преди 150 години са сгрешили в изследването си. Новите данни от университета Станфорд сочат, че по това време телесната температура е била по-висока и не е установена точната причина за това.

С годините тя е спаднала и днес средната нормална температура на човек е по-скоро 36,4 градуса. За целта учените от Станфорд са анализирали резултатите на 680 000 измервания на температурата на общо 190 000 пациенти за период от 100 години. Освен това трябва да се отбележи, че температурата варира в зависимост от това на коя човешка част от тялото се измерва. Например измерването на температурата в ухото може да покаже по-високи стойности от 0,5 градуса в сравнение, ако измерим температурата си под мишниците. И все пак трябва да запомним, че учените днес твърдят, че нормалната телесна температура е 36,4 градуса, а ако имате температура от 37 градуса – добре е да откриете причината за нея и да се консултирате с лекар.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 25 гласа.

Свързани новини