Копърът има заслужена слава не само като кулинарна подправка, но и като растение с лечебни свойства. Той се използва за предотвратяване на недостига на витамини през зимните дни, за лечение на заболявания на пикочната и половата системи, за стабилизиране на кръвното налягане и при някои козметични проблеми.
Ароматният градински копър е едно от най-популярните и разпространени пикантни растения, което се използва в готвенето поради уникалния си аромат. Това е една от най-често срещаните подправки в кухнята. Копърът се използва широко при приготвянето на рибни, месни и зеленчукови ястия, за да им придаде уникален аромат.
Свежият копър се добавя към салати, супи, основни ястия. Изсушеният копър също се използва като подправка, като неговата енергийна стойност е по-висока в сравнение с пресния. Семената на ароматното зелено растение се използват в производството на маринати.
Тази подправка крие много полезни свойства, за които малцина знаят или подозират.
Лечебните свойства на копъра
Тази ароматна билка съдържа цял набор от хранителни вещества. Копърът съдържа голямо количество микроелементи - каротин, калий и калций, витамини А, В1 и В2, фолиева и аскорбинова киселини, етерични масла. Редовната консумация на копър ще ви помогне да се отървете от безсънието, да освежите тена си, а също така ще ускорите растежа на косата и ще заздравите ноктите си.
Копърът е полезен и защото има съдоразширяващи свойства. Поради това може да се използва за стабилизиране на кръвното налягане при хора с хипертония.
Лосионите от копър ще помогнат при проблемна кожа, тъй като копърът има бактерицидни свойства.
Компрес с охладена настойка от копър преди лягане ще помогне за облекчаване на умората и напрежението в очите и при зачервени клепачи.