Отидете към основна версия

8 427 12

Храните, които моментално успокояват подутия стомах

  • подут стомах-
  • здраве-
  • храни-
  • стомашни болки-
  • стомашен дискомфорт-
  • успокояват

Подутият стомах носи не само неприятно усещане, но понякога и болка

Снимка: shutterstock

Причините за подуване на стомаха са най-различни: от преяждане, през невъзможност да усвоите твърде разнообразна храна, до непоносимост към глутен.

Ако не страдате от заболяване като колит, гастрит или язва, то тогава има как да успокоите подутия си стомах много бързо, без да прибягвате към лекарства.

Има храни, които моментално ще намалят подуването и отново ще се почувствате комфортно и ще си върнете плоския корем. Те регулират храносмилането и помагат на стомаха по-бързо и лесно да разгради приетата храна.

Ето и кои са тези храни:

Авокадо

Благодарение на комбинацията от протеин и полезни мазнини, стомахът работи на пълни обороти, тъй като получава най-необходимото и така по-бързо се справя с проблемите и дискомфорта.

Кисело зеле

Бактериите, съдържащи се в киселото зеле, забързват метаболизма и от там процеса на храносмилане се засилва.

Пълнозърнести продукти

Докато преработката на белия хляб отнема повече време на стомаха, то нерафинираните продукти като пълнозърнестите, се усвояват по-лесно и забързват работата му.

Ябълков оцет. Киселинността на оцета забързва храносмилането, регулира нивата на ph и убива бактериите, които затрудняват обработката на храна. Ако ви е трудно да го приемате, добавете малко канела, вода или стевия.

Леща

Съдържащото се желязо в лещата помага на кислорода да стигне до всяка част на тялото, а фибрите забързват метаболизма – поради това приемът на леща помага на тялото да се справи по-бързо с подуването.

Сладки картофи

Те съдържат много фибри и витамини, които влияят чудесно върху чревната флора, а когато са приемани топли, също успокояват подутия стомах.

Ядки

Високото съдържание на протеини в ядките, кара метаболизма да работи на по-бързи обороти, поради което се забързва и обработката на храната, която е довела до подуване.

Сьомга

В нея има много протеини и полезни мазнини, които намаляват подуването, а поради плътната си текстура стомаха използва повече енергия, за да я разгради, което отново забързва процеса на храносмилане.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 19 гласа.

Свързани новини