Диетологът Арина Смолова заяви, че умерената консумация на пенливи вина може да забави процеса на стареене, понеже този вид алкохолни напитки съдържат антиоксиданти, които „обновяват“ организма.
Всичко е свързано с веществата, съдържащи се в гроздови семки, пише zdrave.to.
Червеното грозде и веществата, съдържащи се в семената на червеното грозде, са обект на изследване от отдавна и се използват широко в медицината именно като агенти с антиоксидантни свойства, отбелязва експертът.
Според нея пенливата напитка подобрява състоянието на кожата и дори намалява количеството на "лошия" холестерол. Освен това има положителен ефект върху функционирането на мозъка и сърцето.
Смолова подчерта, че е необходимо да се внимава при консумацията. Тя предупреждава още, че за някои хора алкохолът е абсолютно противопоказен.
Що се отнася до свойствата на гроздови семки, те могат да потиснат развитието на рак. По-специално, те съдържат токоферол, който е ефективен за защита срещу рак на гърдата, кожата и простатата.