Редовната консумация на люти чушки намалява риска от преждевременна смърт и удължава продължителността на живота. Това се казва в доклад на Американската кардиологическа асоциация, цитиран от телевизионния канал FOX News, цитиран от actualno.com. Изследователите са анализирали 4729 проучвания от пет от водещите световни бази данни за здравето, сравнявайки резултатите на 570 000 души в САЩ, Италия, Китай и Иран.
Установено е, че хората, които редовно консумират люти чушки, са с 26% по-малко уязвими от смърт, причинена от сърдечно-съдови заболявания, с 23% - от рак и с 25% от смърт по каквато и да е причина, в сравнение с тези, които рядко консумират люто или изобщо не го ядат. Учените посочват, че точната причина, поради която лютите чушки въздействат върху организма на човека по този начин, изисква допълнително проучване, отбелязва още агенция "Фокус". Те обаче отбелязват, че резултатите от изследванията могат да се отдадат на факта, че лютите чушки имат противовъзпалително, антиоксидантно и противораково действие, а също така регулират нивата на глюкозата в кръвта.