Отидете към основна версия

6 696 19

Възможно ли е повторно заразяване с коронавирус

  • пандемия-
  • коронавирус-
  • русия-
  • александър лукашев

Отговорът е „Да“, но протича значително по-леко

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Човек може повторно да се зарази с коронавирус, но протичането на заболяването е далеч по-леко от първия път. „Да, може да се заразите два пъти. Първото заразяване е логично – организмът на човек не е изработил достатъчно антитела. След това се появяват антитела, което значи, че той се е „срещал“ с вируса. Цялата история на еволюцията на имунната ни система и съществуването си редом с патогените, както и повторната среща с инфекцията ще протича по-леко и няма да доведе до толкова тежки последици, както първата“, каза директорът на Медицинския институт по паразитология и тропически заболявания Александър Лукашев.

Той допълва, че примерно 30% от населението на планетата са защитени от коронавируса, благодарение на лимфоцитите, които са останали от „срещи с обикновените вируси“. „Това може да даде обяснение защо хората реагират по различен начин при срещата с коронавируса“, казва Лукашев.

Експертът прогнозира, че вирусът ще продължи да циркулира още няколко години, но ще губи силата си. Някои ограничения ще останат, като масовите събития ще се възобновят последни.

От началото на пандемията с коронавируса в света са заболели 62.2 млн. души, а над 1.4 млн. са починали.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.

Свързани новини