Отидете към основна версия

3 621 37

Първан Симеонов: Ще има опашка от смърт, ако Борисов пусне шведския модел

  • коронавирус-
  • заразени-
  • мерки-
  • първан симеонов-
  • избори

Не ми се вярва някой да има желание да отлага изборите

Снимка: БГНЕС

По всичко личи, че третото правителство на Бойко Борисов ще довърши мандата си. COVID вълната измести фокуса от протестите към живота и здравето на хората. Възгласи "Оставка" обаче все още се чуват от площада. Дали успешното излизане от коронакризата ще разчисти пътя на Борисов за следващ мандат?

"Здравната система по-скоро си върши работата, но има среди, които поощряват усещането за хаотичност. Има и друг проблем - България е едно от застаряващите общества. Беше ясно, че ако Борисов пусне шведския модел, ще има една опашка от смърт. Хаотичността и смъртността помрачават донякъде усещането на успех", каза социологът и политически анализатор от "Галъп" Първан Симеонов.

Според него, ако сега мерките сработят, нещата могат да се върнат в релси. Той смята, че от гледна точка на общественото съзнание мерките са дошли навреме.

"Обикновено страхът води до желание за затягане, но обществото самостоятелно стигна до тази идея. Това е шанс за Борисов, защото обществото само е стигнало до тези мерки", отбеляза социологът.

По думите му стилът на управление на България трябва да се промени. Според него Борисов иска да завърши с нещо хубаво, а протестите и COVID-19 не са нещо хубаво.

"Не ми се вярва някой да има желание да отлага изборите. Много е рано, има много неизвестни. Само преди три седмици Борисов се кълнеше, че няма да затваря държавата. Ако изборите бяха есента, можеше да се направят всякакви коалиции, защото вълната щеше да е анти ГЕРБ и щеше да е мощна", подчерта Първан Симеонов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че вероятно Борисов се надява след известно време народът пак да го върне. По негово мнение Ахилесовата пета в управлението на ГЕРБ била, че било много реактивно.

"През лятото с началото на протестите двете основни партии загубиха. След август обаче няма никаква динамика. Предполагам, че при избори сега ГЕРБ е в малко по-изгодна позиция. Голяма промяна няма. "Патриотите" вероятно ще имат поводи за ръст. Логиката казва, че Борисов би искал да спечели тези избори за престиж, но ми се вижда трудно дали ще може да управлява пак. ГЕРБ има нужда от почивка", коментира политическият анализатор.

а, които се разхождат по улиците, са с коронавирус. Той не може да се задържи да стои вкъщи. Много хора ходят на работа и заразяват колегите си. Ние каквото и да правим, сме изпуснали лавината. Да, ще се намали контакта между хората. Но като се разхлабят малко мерките, нещата ще се усложнят пак.

Това каза по бТВ д-р Виктория Чобанова от асоциацията на общопрактикуващите лекари.

"Не е въпросът в теста. Не всеки може да получи талон за изследване за коронавирус. Видяхте, че в Китай за 9 болни човека, са изследвали град с милиони. У нас е хаос. Много хора не си правят изследвания, защото ще похарчат едни пари и ще ги затворят. Много хора не се обаждат на лекарите и чакат да им мине. Това е българския вариант за справяне с коронакризата. Ние сме единствената страна в света, в която има смесване на потоците във всяка една болница", обясни още тя.

"Все още не съм засякла грип, но има болни, които не са с коронавирус. За тези ваксини ние лекарите нищо не знаем. Не знаем какъв е типа на ваксината. Каква ваксинация правим в пика на заболяването?! Лекарите нямаме медицинска информация за ваксините", посочи д-р Чобанова.

Има моменти, в които ние не можем да издадем електронно направление. Ще мине известно време, преди това нещо да стане гладко и реално, каза тя.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.

Свързани новини