Отидете към основна версия

13 256 10

Поевтиняването на имотите може да продължи до 2023 година

  • испания-
  • жилища-
  • цени

Анализатори прогнозираха движението на цените в Испания в случай на трета вълна от пандемията

Снимка: Shutterstock

Брокери на недвижими иимоти съвместно с учени от Университета в Аликанте, направиха анализ на пазара на жилища в случай, че има трета вълна от пандемията с коронавируса. Според тях, пазарът все още се намира под влияние на пандемията и възстановяването все още е далеч. За връщането на цените на жилищата преди кризата, ще са необходими поне три тримесечия. В случай, обаче че има трета вълна на пандемията, то възстановяването ще е най-рано през 2023 г.

Търсенето на жилища от вторичния пазар отчита двоен спад. Почти всички сделки се реализират с помощта на банков заем, а цените са почти без промяна. Въпреки това, този вид имоти остават привлекателни за инвеститорите. Далеч по-позитивна е ситуацията в сегмента на новопостроените жилища. Цените се възстановяват, а търсенето остава стабилно. Това до голяма степен се дължи на факта, че сделките стават при по-изгодни условия.

Пазарът на наеми в Испания го очаква спад и то най-вече в големите градове, се посочва в доклада изготвен от брокери и преподаватели от Университета в Аликанте. Очакванията са в големи градове, като Мадрид и Барселона, понижението да е в рамките на 4-5% за първото полугодие, а цените ще се понижат в почти всички регионални столици. Имотите, които досега се отдаваха на краткосрочен принцип, преминават в дългосрочния сегмент. Търсенето на последните се повишава, но цените отчитат спад.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.

Свързани новини

  • Отлив от ипотечното кредитиране

    От началото на 2020 г. до октомври броят на новоотпуснатите ипотечни заеми в Испания се е понижил със 7.4%. За октомври понижението на годишна база е ...
    04.01.2021
    6 984
    7
  • Нови жилища с 40% отстъпка

    Поредната разпродажба на имоти организира в края на текущата година агенция Haya Real Estate. Отстъпките на жилищата варират между 5% и 40%. Основно и ...
    23.12.2020
    17 114
    10