Last news in Fakti

4 Януари, 2021 11:11 6 979 7

Отлив от ипотечното кредитиране

  • испания-
  • жилища-
  • кредити

Все по-малко испанци купуват имоти с банков заем

Отлив от ипотечното кредитиране - 1
Снимка: Shutterstock

От началото на 2020 г. до октомври броят на новоотпуснатите ипотечни заеми в Испания се е понижил със 7.4%. За октомври понижението на годишна база е 5.9%, отчитат от Националния статистически институт на страната. През октомври са одобрени 28 248 заема за придобиване на недвижим имот. Независимо от всичко, това е с 5.1% повече спрямо септември на същата година и най-висок показател от февруари 2020 г.

Най-силен спад при отпуснатите ипотечни заеми се наблюдава на Канарските острови – 42%. На второ и трето място са Навара и Каталуния, съответно с понижение от 21.7% и 21.2%.

Средната сума на новоотпуснаните заеми обаче отчита ръст през октомври 2020 г. Тогава средната стойност е била 134 920 EUR, което е с 4.6% повече спрямо същия месец на 2019-а.

В скорошно проучване половината от испанците заявяват, че в близките 5 години смятат да сменят жилището си. Моментът е отличен за това, като се има предвид, че цените почти не отчитат динамика в последно време.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един от многото

    24 1 Отговор
    Така и трябва да бъде. Банките си търсят роби на всякъде по света. Има един много прост и ефективен начин да се избавим от това робство , и това е принципа: "Каквото нямам , ще си го купя! Каквото не мога да си го кипя , ще мина без него!" Следвайте го за да сте добре!
  • 2 балона

    17 3 Отговор
    Това е в Испания, където лихвата по ипотечни кредити е 2%! У нас тъкмо падна под 3% и сега я вдигнаха на 5% и това едва ли ще е максимума. Тук отливът ще е огромен имайки на предвид, че хората масово купуват на кредит.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Коментар

    22 0 Отговор
    Както казва един приятел: годината беше успешна - не теглих кредит и не се ожених. Много мъдрост има в тези думи. Не ставайте доброволно роб на Йоско.
  • 5 Баче Кико

    14 0 Отговор
    Балонът се надува и е въпрос на време да се спука. Виждали сме го вече през 2009 г.
  • 6 Баче Кико

    13 1 Отговор
    Повишаването на лихвите ще доведе до отлив от интереса за закупуване на собствено жилище. А това от своя страна ще намали търсенето, респективно ще намали и цените на жилищата
  • 7 Успех Кураж

    13 0 Отговор
    Мила Милена, така и така повечето Ви публикации са в сферата на жилищното строителство и жилищния пазар, та бихте ли извадили една официална статистика за целия ЕС на най-ниските лихвени % по ипотечните кредити примерно от 70 000 до 100 000 евро. Една табличка с двайсетина реда само. Става ли ? Не, че не можем и ние да бръкнем в Евро Стат, ама една подсказка да хванеш хонорар и гледай гл. редактор да не те уволни като му звънне после Хампарцунякой си :-)