Отидете към основна версия

2 303 9

Турция се надява на завръщане към нормален живот през май

  • турция-
  • коронавирус

19 на сто от турците са заявили желание да се ваксинират веднага след като е станало ясно, че има готова ваксина, показва проучване

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турското общество е възможно да изгради групов имунитет срещу COVID-19 за три месеца, а целта е завръщане към нормалния живот през май, пише турският в. "Акшам".

Изданието цитира думите на проф. Дениз Чалъшкан, член на Научния съвет за борба с коронавируса. По думите на специалистката ако страната достигне ниво, при което ежедневно да бъдат ваксинирани по два милиона души, теоретично страната може да осигури групов имунитет на своето общество за три месеца, предаде БТА.

По думите на Чалъшкан при предположение, че около три милиона от 83 милиона души в страната вече са прекарали естествено COVID-19, това означава, че е достатъчно да бъдат имунизирани 48-50 милиона души, за да се постигне имунитет на 75 на сто от населението. Според нея от тук следва, че Турция трябва да си осигури двойно повече ваксини. Тя увери, че проблем с доставките на ваксина в страната няма.

"Надяваме се през май-юни да преминем към нормален живот", добави Чалъшкан.

Във връзка със социалните нагласи около ваксинацията в. "Миллиет" пише, че 60 на сто от хората в Турция са готови да се ваксинират още през първите три месеца.

19 на сто от турците са заявили желание да се ваксинират веднага след като е станало ясно, че има готова ваксина, показва проучване на социологическата агенция ИПСОС. 41 на сто пък са казали, че биха се ваксинирали още през първите три месеца след започването на прилагането на ваксината. 23 на сто не са декларирали кога смятат да се имунизират. Процентът на хората, които отказват ваксинация срещу COVID-19, възлиза на 14 на сто в страната, показва още проучването.

В края на декември в Турция пристигна първата пратка от договорените с Китай дози от ваксината Синовак срещу коронавируса.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.

Свързани новини