Last news in Fakti

6 Януари, 2021 20:30 3 854 52

Как Ердоган се "погрижи" за студентите

  • турция-
  • реджеп ердоган

В последните години силният човек в Анкара успя да назначи близки до себе си хора начело на редица турски университети

Как Ердоган се "погрижи" за студентите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Обвиняват го в плагиатство, академичната му биография е скромна, но е човек на Ердоган - новият ректор на Босфорския университет Мелих Булу. Студентите се възмутиха от назначението му и излязоха на протест.

Назначаването на Мелих Булу, смятан за радикален член на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), за ректор на Босфорския университет разбуни духовете в Турция. Решението изведе студентите и преподаватели в най-реномираното турско висше учебно заведение на барикадите. 36 студенти бяха задържани. Полицаите блокираха входа на университета, за да предотвратят по-нататъшните протести.

Парашутизъм в действие

51-годишният Мелих Булу е и учен, и политик. Той е сред основателите на ПСР и неин бивш заместник-председател, припомня ТАЦ. През 2015-а година се кандидатира за депутат, но губи изборите в своя избирателен район в Истанбул. След това се концентрира върху академичната си кариера.

Последно е преподавал финанси в университета "Халич" - малко частно висше учебно заведение в Истанбул. Срещу него са отправяни сериозни обвинения в плагиатство, а академичната му биография може да бъде определена като скромна, отбелязва "Нойе Цюрхер Цайтунг". Булу трябва да поеме университет, в който дори не е преподавал.

Босфорският университет, който е основан през 1863-а година, се смята за бастион на либерална и продемократична Турция. В него се провеждат значими интелектуални дебати като например за геноцида над арменците. За консервативните последователи на партията на президента Ердоган Босфорският университет отдавна е трън в очите. И ето, че за първи път от 1980-а година президентът назначава ректор през главите на преподавателите и студентите в учебното заведение. Очаква се, че Булу ще смени рязко политиката на университета и ще се опита да го насочи в по-консервативна и близка до управляващата партия посока.

Удар срещу независимостта на науката и образованието

Студентите са готови да продължат своите протести. Те получават подкрепа и от своите колеги в други учебни заведения. В днешна авторитарна Турция обаче техните опити изглеждат по-скоро обречени. Полицията вече застана на пътя на демонстрантите. За да държат протестиращите студенти далеч от сградите на университета, в понеделник силите на реда блокираха входовете на южния корпус, съобщава "Нойе Цюрхер Цайтунг". Атаката срещу академичната свобода бе последвана от настъпление срещу студентите - с гумени куршуми и сълзотворен газ.

Изборът на Булу се възприема като пореден удар срещу независимостта на науката и образованието в страната. В последните години множество учени станаха обект на наказателно преследване в Турция. След като през 2016-а година "Академици за мир" подписаха петиция, в която се обявяват срещу военните действия в югоизточна Турция, стотици бяха обвинени в пропаганда за забранената Работническа партия на Кюрдистан (ПКК) и загубиха работата си. Паспортите им бяха отнети. След опита за преврат през 2016 година последва и нова масова чистка.

В последните години Ердоган успя да назначи близки до себе си хора начело на редица турски университети. Ако успее да се наложи и в Босфорския университет, един от последните стожери на културата на свободно дебатиране ще бъде съборен, обобщава ТАЦ.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    14 23 Отговор
    Сменили ректор соросоид с ректор патриот и родолюбец и голямата патардия
  • 2 Сатъра на Хана

    9 10 Отговор
    Диктаторите като Тодор Яшаров Живков Сакскобургота не са присъщи само на Българския Народ
    .....
    Лошото е че при нас в България се раждат много често :))
    ....
    Добре че Турция не се управлява от Бодигарда на Ердоган :))
  • 3 Дойче веле

    10 3 Отговор
    Това е достатъчно....
  • 4 Fenasi Kerim

    5 10 Отговор
    Една част от "протестиращите студенти" не са студенти. Тоест, протеста е иницииран, изкуствен, създаден от така наречените "соросоиди". От друга страна пък новият ректор е политическо лице, бил е кандидат депутат от управляващата партия. Ердоган е авторитарен лидер като Лукашенко и е заобиколен от калинки като Борисов.

    Коментиран от #7

  • 5 Behemoth

    10 7 Отговор
    Диктаторите никак не харесват умните и независими умове....и всичките са вярващи ама дълбоко ...

    Коментиран от #8

  • 6 мдааа

    4 9 Отговор
    Ако сложите на Вовата мустак и перчем , се получава същия ефект ...
  • 7 Хасан

    12 14 Отговор

    До коментар #4 от "Fenasi Kerim":

    Да но в Белорусия няма заплаха от тероризъм ..а Турция се бори срещу ПКК ,срещу ДАЕШ и срещу ФЕТО ..тия организации са създадени в западни лабаротории и като октопод са обхванали Турция ..и турците се освобождават от тях

    Коментиран от #11, #12, #46

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Fenasi Kerim

    15 3 Отговор
    8 модерни самолета има в хангара на Сараите. Минималната заплата я увеличиха на 2800 лири. 610 лева. Една бира - кен е 12 лири. Повече от два лева. Млади хора завършили университет не могат да си намерят работа а други със средно образование или дори с начално получават астрономически заплати само защото имат бради и са мюсюлмани или защото имат забрадка. Кабинетът на кмета на Трабзон е като 6 звезден хотел докато на японския император има само едно бюро. 800 и кусур официални лимузини в Германия и над 20 000 лимузини в Турция за "богоизбраните". Също като в България е ситуацията като липсата на линейка хеликоптер за спешна помощ докато вожда инспектира далаверите с хеликоптер. Само дето тамошния "Борисов" не се кланя пред европейските и американските посланици. Има си аскер човека.

    Коментиран от #16

  • 11 Fenasi Kerim

    5 5 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Факт. Тероризъм няма. Никой не смее да гъкне. 2448

    Коментиран от #13

  • 12 Факт

    10 9 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Всъщност Даеш беше създадена от САЩ и Турция , а ако не знаеш сина на Ердоган беше разкрит за търговия с петрол с терористите(демократите).

    Коментиран от #14

  • 13 Хасан

    9 5 Отговор

    До коментар #11 от "Fenasi Kerim":

    Няма тероризъм !? Хахаха ...а кой взриви полицаи на стадиона на Бешикташ ? Или на площада в Анкара ? Или на спирка ? ..кой бомбардира Парламента ? Кой затвори моста на Босфора и сгази невинни граждани ?

    Коментиран от #15, #35

  • 14 Хасан

    8 5 Отговор

    До коментар #12 от "Факт":

    А защо му е на Турция да създава ДАЕШ и негови членове да извършват терористични атаки в Истанбул ??? Няма логика ..

    Коментиран от #22

  • 15 Fenasi Kerim

    8 8 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    Вече няма. Турция не е узрял за демокрация в този вид в който си я представяме. Може само с диктатура с всички негативни последици за обикновените хора. Нима Ататюрк е бил демократ? Не. Но захарните заводи построени по негово време бяха продадени от Ердоган. Няма смисъл да изброявам какви Зулуми стори на турската икономика с неадекватното си поведение.

    Коментиран от #17

  • 16 Хасан

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Fenasi Kerim":

    В България човека си има вила в Барселона а президенството и самолетите не са частна собственост а държавна ..и следващия ще ги използва

    Коментиран от #18

  • 17 Хасан

    8 3 Отговор

    До коментар #15 от "Fenasi Kerim":

    Да но създаде в Турция военно промишлен комплекс , атомна енергетика ,газодобив ,сателитни системи и други

    Коментиран от #19, #33

  • 18 Fenasi Kerim

    12 5 Отговор

    До коментар #16 от "Хасан":

    Хасане, Хасане kardeşim не ме карай да изкарвам кирливите ризи на Ердоган. За племенника му който буквално е смазал от бой зетя Берат Албайрак заради любовната му афера с манекенка и бившия финансов министър подаде оставка в Инстаграм. Пълна кочина е в Турция, историята, времето всичко ще покаже. Турция ще я има но Ердоган не е вечен.

    Коментиран от #21, #30

  • 19 Fenasi Kerim

    9 5 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    Не всичко е оръжия. Да, по отношение на армията направи много. Това са факти. Диктаторите правят каквото си поискат. Във външната политика особено експанзионистичната Ердоган е с много големи успехи. Но във вътрешната, по отношение на демокрация и справедливост е НУЛА.

    Коментиран от #24

  • 20 Сатъра на Хана

    3 5 Отговор
    Защо прасетата Реджеп , Ахмет и Боцко
    ще държат кокала до край и без олово няма да се махнат ?
    ....
    Защото няма държава по света която да им даде убежище :))
  • 21 Хасан

    6 3 Отговор

    До коментар #18 от "Fenasi Kerim":

    Аз не съм му фен но все пак човека има визия за развитие ..Турция играеше в своята половина а сега играе в атака и в чуждата половина ..и това не се харесва на Сащ ,Русия и Европа ..затова е цялата патардия ..как им се иска да има хаос

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Fenasi Kerim

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Хасан":

    Така е. Независима политика граничеща с лудост. Дано народът на Турция заживее и по добри дни. Живял съм в Истанбул една година. Голяма част от тамошните турци са много добри и сърдечни хора.

    Коментиран от #26

  • 24 Хасан

    1 4 Отговор

    До коментар #19 от "Fenasi Kerim":

    Виж сега Ердоган и Борисов са десни политици ..а дясната политика е ограничаване на си синдикално движение,социални,заплати и поощряване на частника и капитала ..

    Коментиран от #25

  • 25 Fenasi Kerim

    8 1 Отговор

    До коментар #24 от "Хасан":

    Поощряване на частника и капитала. Така е. Но на послушния частник. Този който не слуша го мачкат. Колкото и успешен частник да бъдеш държавната машина може да те смачка за нула време ако не слушаш.

    Коментиран от #27

  • 26 Хаха

    4 7 Отговор

    До коментар #23 от "Fenasi Kerim":

    Остави ти тая работа kardeşim,живял та пърдял,ти си типичен фетуллахчия,Ердо ви направи дълбок оран,сега ръмжите,айде айде,иде ви края

    Коментиран от #28

  • 27 Хасан

    10 2 Отговор

    До коментар #25 от "Fenasi Kerim":

    Хахаха ..в европейска България не е ли същото !? ..опитай се да развиеш бизнес в Депесарски район без да кихаш ..или пък в Герберски !? Веднага те смачкват

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Fenasi Kerim

    7 0 Отговор

    До коментар #27 от "Хасан":

    Същото е. Говорим за Турция. България е същата кочина само дето много вожд малко индианец.

    Коментиран от #31

  • 30 Ама ти

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "Fenasi Kerim":

    Много си загрижен за Турция бе,ти първо изкарай кирливите ризи на господарите си,а на Ердоган Турския народ ще реши,така че по полека
  • 31 Хасан

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Fenasi Kerim":

    Но като погледнеш като цяло и България се развива ..е повече за " нашите " хора
  • 32 товарищ

    3 1 Отговор
    путин путин,зачем спасил 2016-том году турецкий сультан?
  • 33 Санародник

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    Виж Хасане Турция си имаше военна промишленост още по времето на АТАТЮРК , произвеждаха самолети в Кайсери ама с идването на Мендерес и приемането им в НАТО военната промишленост на Турция се разруши от Американците като им се каза ,че всичко ще е по модерно и по евтино от производството
    Така стана и истината е ,че Турция тигава имаше нужда от НАТО защото имаше голяма Съветска заплаха/комунистическа/
    Това продължи ,чак до Кипърската война ,когато САЩ и НАТО наложиха амбарго на Турция и се разбра колко може да се разчита на Запада
    Затова още през 70те години се положиха основите на новата военна промишленост даже и Кенан Еврен имаше заслуги в това, но много бавно се развиваше
    Ердоган ускори това, наистина направи много за по бързото развитие на тази Промишленност и той като каже нещо го прави
    Наистина може би ако не беше той Азербайджан нямаше да може да си върне Кара Баг
    Нямаше да има намеси в Сирия ,Либия и е прав ,ама създаде своя буржоазия и ,който не от негова страна обеднява
    Народът наистина е с по ниска покупателна способност докато неговите хора са свръх богати.
  • 34 Fenasi Kerim

    6 3 Отговор
    Винаги съм обичал и ще обичам Турция. Обичам и България имам много приятели българи.

    Както се пее в една песен "намерих сянка под един бряст и в джоба ми са моите надежди".

    Лека Вечер на всички, турци, българи, арменци, евреи и други!

    Коментиран от #36, #37

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Хаха

    1 6 Отговор

    До коментар #34 от "Fenasi Kerim":

    Винаги си обичал Турция??? Чушшш,а плюеш постоянно Турците,правилно съм преценил,че си фалшив ходжа от сектата,айде айде Пенсилвания те зове,побързай,защото Бойко мое да те върне на Султана,дано те намерят по İP адреса ти,и аз ще си направя труда да те сезирам в прокуратурата

    Коментиран от #38

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Доносник

    2 2 Отговор

    До коментар #36 от "Хаха":

    Си ти ха-ха-ха!

    Коментиран от #41

  • 39 Бравус

    1 1 Отговор
    Здраво я държи властта.
    Така така, да видят другите и да си опичат ума.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Не съ доносник бе

    1 4 Отговор

    До коментар #38 от "Доносник":

    Бъзикам се,малко да се стресне фетуллахчията пхахаха,виж че престана да пише,ами такива страхливци са пенсилванците😂
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 😠😠😠😠😠

    3 1 Отговор

    До коментар #40 от "Хасан":

    Нямаш срама! После що те търсят! Ами за да те обесят с нашийниците! И ще те намерят! Ти у вас няма да си починеш!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Да бе,

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    те и кюрдите са създадени от запада, нали? Я кажи нещо за този поробен народ! Кюрдите не са турци и не искат да живеят в измислената ви държава, а искат своя. Нещо да кажеш?

    Коментиран от #47, #48

  • 47 Хасан

    3 1 Отговор

    До коментар #46 от "Да бе,":

    Ами когато чернокожите в Сащ ,чеченците в Русия ,каталонците в Испания ,баските в Франция си имат независима държава те тогава и кюрдите ще си имат

    Коментиран от #49

  • 48 И кво

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "Да бе,":

    Нещо да кажеш по въпроса?
  • 49 Хубава и лоша новина

    2 4 Отговор

    До коментар #47 от "Хасан":

    Лошата е че след около 5 години, кюрдите ще си направят държава! И хубавата е, че ти няма да можеш да изживееш това!

    Коментиран от #52

  • 50 Автора

    0 0 Отговор
    Буквално е преписал статията от опозиционен вестник в Турция. Системата по която се избира ректор
    в университет е приета със закон през 80 г. Кандидатираш се с програма за развитие и управление на университета минаваш през комисия и кандидатурата ти се одобрява от президента.
    Въпросния професор е учил и защитил докторат в същия университет участвал е в много международни програми и изследвания,има трудове публикувани в международни научни списания , споменатия " мижав " университет в който е бил ректор преди това го издига на 590 място в световната класация за университет.
    В сегашната си работа е с амбиция да издигне рейтинга на този университет от 400 на топ 100 затова е избран. В топ 500 има 3 турски университета за справка български няма дори 1000.
  • 51 Ердоган

    0 0 Отговор
    Постигна много за 18 год.управление,реформира здравната, социалната система ,инфраструктура ,образува средна класа , опозицията не печелила избори от 2002 г. защо ли ?
    На последните избори неговата партия имаше 48% подкрепа и направи коалиция с либералната партия МХП ,бежанците натовариха икономиката на Турция и опозицията успя да спечели кметските избори в Анкара,Истанбул,но на президентските избори спечели с 52% и в момента рейтинга му не е спаднал чувствително.
    Колкото до това ,колко зле бил турския народ ,за справка по закупени айфони Турция е на 2 място в света,по закупуване на нови коли е на 5 място.
  • 52 Хасан

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Хубава и лоша новина":

    Ха-ха-ха ..Ти чакаше само 500 г да си направиш държава