Ако имате висок холестерол, има лесни стъпки, които да предприемете, за да го намалите без да се налага да посягате към медикаменти.
Храните за намаляване на холестерола са много разнообразни и включват различни видове плодове, зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни, риба, постно месо и голямо количество здравословни мазнини. Ето някои от тях, посочва Дарик:
Зеленчуци
Зеленчуците са богати на антиоксиданти и затова са много ефективни. Колкото повече растителна храна човек консумира, толкова по-здрави ще са кръвоносните му съдове. Листните зеленчуци като зеле, лук, броколи и артишок са особено полезни за здравето на сърдечно-съдовата ни система, тъй като те съдържат големи количества фибри.
Бобови култури
Зелен или стар боб, леща, грах съдържат много фибри и следователно има способността да регулират холестерола в кръвта.
Те са богати на антиоксиданти и редица полезни минерали, които спомагат за правилното кръвообращение.
Чесън
Едно от най-ценните качества на зеленчука със специфична миризма е способността му да понижава холестерола.
Чесънът е истински антиоксидант, има противовъзпалителни, антивирусни, антидиабетни и имуностимулиращи свойства. Той понижава холестерола, предотвратява образуването на кръвни съсиреци и спомага за понижаване на кръвното налягане. Той е евтина и ефикасна естествена алтернатива на лекарствата за понижаване на холестерола.
Пълнозърнест хляб и зърнени продукти
Друга промяна, която човек може да направи в храненето си, е да замени преработените продукти с пълнозърнести алтернативи. Богати на фибри храни, като например пълнозърнест хляб, помагат за понижаване на холестерола.
Ядки
Ядките са богати на полиненаситени мазнини, допринасящи за поддържането на кръвоносните съдове в добро здраве. Редовното консумиране на бадеми например може да допринесе за понижаване на риска от сърдечносъдови заболявания.