Отидете към основна версия

8 537 44

Бъдете готови за по-строги мерки

  • строги мерки-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ес-
  • европа-
  • нов щам

Основното послание е да се подготвим за бързо повишаване на строгостта на мерките

Снимка: БГНЕС

Европейската агенция по борба с епидемиите призова страните-членки да бъдат готови да въведат по-строги мерки през идните седмици, за да възпрат разпространението на новите варианти на коронавируса, предаде AFP.

„Основното послание е да се подготвим за бързо повишаване на строгостта на мерките през идните седмици, с цел да запазим капацитета за здравни грижи, както и да се ускорят ваксинационните кампании“, заяви Европейският център за контрол и превенция на заболяванията, включващ 27-те страни от ЕС, Великобритания, Норвегия и Исландия, съобщи bTV.

Освен това центърът повиши до степен „високо/много високо“ оценката си за равнището на здравните рискове, свързани с новите варианти на коронавируса. При предишната оценка в края на декември равнището беше „високо“. Също като СЗО, базираната в Стокхолм европейска служба призова членуващите в нея страни да подсилят капацитета си за извършване на тестове и особено за проследяване, за да могат да засичат новите варианти на коронавируса, определяни като британски, южноафрикански и бразилски.

„Предвид това, че групите от населението, отговорни за предаването на заразата, няма да бъдат ваксинирани още няколко месеца, препоръчва се на страните-членки да бъдат предпазливи, преди да разхлабват“ ограничителните мерки, подчерта още центърът. „Вземайки под внимание доказателствата за значително по-високата заразност на новите варианти, които будят безпокойство, националните власти трябва да са готови да вземат още по-строги мерки и да насърчат населението да ги спазва“, добави европейската агенция. Към вторник центърът отчете около 1300 случая на британския вариант на коронавируса в страните членки, изключвайки Великобритания, където този щам вече е доминиращ. Към 19 януари в десет страни членки са отчетени 27 случая на южноафриканския щам.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 32 гласа.

Свързани новини