Отидете към основна версия

4 050 78

Проф. Кантарджиев призна: Новият щам на COVID-19 вече го има и у нас

  • проф. тодор кантарджиев-
  • проф. кантарджиев-
  • нов щам-
  • българия-
  • великобритания

''Някои от мерките трябва да останата малко по-продължително. Повече от пет души да не се събират на едно място'', препоръчат медикът

Проф. д-р Кантарджиев, кадър: БНТ

''Новият щам на COVID-19 е вече в България. Доказахме го при осем българи. Предстои да изследваме какво е разпространението на заболяването. Тези пациенти веднага са били приети в лечебни заведения''. Това разкри директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, който е част от Националния оперативен щаб за борба с коронавирус. Той бе гост в предаването ''Панорама'' по БНТ.

"Всеки, който се върне от Западна Европа или от Великобритания, да не събира цялото семейство, а да се самоизолира известно време и да се изследват", призова проф. д-р Кантарджиев. Според него е добре те да се изследват веднага и да не се движат много навън.

''Заболеваемостта и смъртността от мутацията на вируса е голяма във Великобритания. За него е доказано, че ваксините действат срещу него. Лошото е, че е по-заразен. Сега 10 болни заразяват 29 други хора'', поясни той.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев обяви, че новият щам е тръгнал от училищата.

По думите му трябва да се внимава много за южноафриканския щам, защото може ваксината да не му повлияе.

''Някои от мерките трябва да останата малко по-продължително. Повече от пет души да не се събират на едно място'', препоръчат медикът.

''Големият ни проблем е недоверието в науката, в медицината, в лекарите. Това дойде заради хора, които не се държаха като лекари и не говореха като лекари'', категоричен е проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 32 гласа.

Свързани новини