Отидете към основна версия

4 120 93

Ген. Венцислав Мутафчийски: Подкрепяме заповедта на министъра на здравеопазване

  • коронавирус-
  • венцислав мутафчийски

Ние налучкахме най-опасните места за разпространение на зараза – ясли, детски градини, училища, молове, барове, ресторанти

Снимка: БГНЕС

Подкрепяме заповедта на министъра на здравеопазване с така начертаните методи за отхлабване на мерките. Това каза председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерски съвет за разпространението на COVID-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки.

„Давал съм този пример и на министър Ангелов колко примитивни могат понякога да са методите, но ефикасни. Още с влизането всеки посетител да получава номерче и като излиза да го пуска в кошница. Когато свърши мястото да не се влиза повече. Видях го в Гърция. Ние налучкахме най-опасните места за разпространение на зараза – ясли, детски градини, училища, молове, барове, ресторанти. Сега в момента болниците са пълни не COVID болни, а с пациенти, които са отлагали планови операции. За учениците, министърът на образованието беше пределно ясен. Началните класове нямат никакви шансове за качествено обучение. Това беше един премерен риск, който трябваше да се поеме. Всички останали трябваше да жертваме нещо друго, за да могат нашите деца да се обучават“, каза още Мутафчийски.

„Футболните мачове са в средата и са между 6 и 7 индекс на опасност. Почти не остана футболист, който да не е бил заразен. Ако те се намират по средата на индекс на опасност за заразяване, то публиката се намира твърдо в 8. Никога не сме претендирали за изчерпателност, че всички конфликтни места могат да бъдат спрени за посещение. Не може да функционира обществото без да има от къде да закупи храна и неща от първа необходимост. Магазините са в четворка индекс на опасност за предаване на зараза“, коментира Мутафчийски. По думите му по-малките магазини са с индекс 3.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 33 гласа.

Свързани новини