Отидете към основна версия

3 042 16

Над 100 заразени с новия коронавирус при съседите

  • турция-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • великобритания-
  • щам

Броят им е 128 души

Снимка: ЕРА/БГНЕС

За последното денонощие в Турция са регистрирани 128 новозаразени с британския щам на коронавируса. „Данните показват, че британският мутирал щам на коронавируса бележи разпространение в редица провинциални области. Това означава, че щом вече е установен в Токат /черноморската област/, по всяка вероятност ще "отскочи" и в метрополиите Истанбул и Анкара. Броят на установените случаи /128/ показва, че новият щам на вируса вече се разпространява на територията на Турция“, каза представителя на Научния съвет за борба с епидемията от COVID-19 проф. д-р Мустафа Неджми Илхан, декан на медицинския факултет на университета Гази.

Южната ни съседка призна, че не разполага с конкретни доказателства на твърденията, че новият щам на вируса е по-заразен, но не толкова смъртоносен, колкото предишния.

„Мутиралият щам е нов за нас и поради това не може да потвърдим или отречем твърденията. Но ако смъртните случаи се увеличат, например с около 30%, това ще означава, че и пораженията са високи. Следователно трябва да бъдем внимателни", посочи проф. д-р Илхан.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.

Свързани новини